cbitaliagobierno1 short1

La Borsa de Milà es desmarca aquest divendres amb pujades superiors a les de la resta d'Europa i que s'acosten al 3% (+2,7%). El FTSE MIB italià celebra així l'acord de govern al qual han arribat finalment els dos partits extremistes Moviment 5 Estrelles i Lliga Nord i que evitaria que hagués de repetir eleccions.

Entre altres coses, els dos partits han arribat a l'acord de prescindir l’eurofòb Paolo Savona com a ministre d'Economia, tot i que ocuparà una altra cartera dins del seu Executiu. "Des de la perspectiva dels mercats financers, creiem que el Govern que es designi avui probablement sigui lleugerament millor que el rebutjat pel president Mattarella la setmana passada. La decisió de nomenar un ministre d'Economia més moderat hauria d'ajudar a alleujar els temors del mercat sobre els riscos que la relació entre Itàlia i Europa pot desestabilitzar-se a curt termini", assenyalen els experts de Barclays.

Així i tot, aquests analistes preveuen que els mercats financers es mantindran cautelosos davant el persistent risc a una repetició d'eleccions i davant la possibilitat que aquestes eleccions es converteixin en un referèndum antieuropeu.

El professor Giuseppe Conte en serà el primer ministre, Matteo Salvini assumirà el paper de ministre de l'Interior, mentre que Luigi Di Maio serà el ministre de Treball i Desenvolupament Econòmic. Tant Salvini com Di Maio també seran viceprimer ministres, mentre que Giancarlo Giorgetti, exmembre de la Lliga, serà subsecretari del gabinet.

Finalment, el director de la Universitat Econòmica Tor Vergata, Giovanni Tria, assumirà el càrrec de ministre de Finances en lloc del professor Savona, que va ser rebutjat la setmana passada pel president Sergio Mattarella a causa de la seva postura antieuropea. Savona dirigirà el Ministeri de Relacions amb les Autoritats Europees. El Professor de Dret Enzo Moavero Milanesi assumirà el càrrec de Ministre de Relacions Exteriors.

El Govern probablement només comptarà amb el suport de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles, mentre que s'espera que els Germans d'Itàlia votin en contra. S'espera que el nou govern prengui possessió avui al voltant de les 14 hores.

"Si la nostra lectura de la situació és correcta, esperem que el partit, dirigit per Matteo Salvini, estigui atent a les enquestes electorals, si l'ímpetu de la Lliga continua augmentant, no descartem que el partit pugui allunyar tàcticament del Govern. Aquesta mesura probablement conduirà a eleccions ràpides, llevat que el M5E aconsegueixi formar un govern alternatiu amb el Partit Democràtic.

Noticias relacionadas

contador