ep filed - 11 february 2020 france strasbourg president of the european central bank ecb christine
Philipp von Ditfurth/dpa

El Banc Central Europeu (BCE) ha tret l'artilleria després de les critiques rebudes per la seva inacció després de la seva reunió de la setmana passada. L'organisme monetari ha llançat un nou programa de compra d'actius de 750.000 milions d'euros per intentar alleujar les tensions financeres a l'eurozona. El nou programa ha estat denominat Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), un Programa de Compra d'Emergència Pandèmica.

El BCE ha decidit llançar "un nou programa de compra d'actius temporal de valors del sector públic i privat per contrarestar els greus riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària i les perspectives per a la zona euro plantejades pel brot i la difusió creixent del coronavirus, Covid-19".

Aquest nou programa tindrà una dotació total de 750.000 milions d'euros. Les compres es duran a terme fins a finals de 2020 i inclouran totes les categories d'actius elegibles sota el programa de compra d'actius (APP) existent, de manera que l'organisme podrà comprar uns 75.000 milions mensuals.

Les compres es distribuiran entre tots els territoris i es realitzaran de manera flexible. A més, s'atorgarà una exempció dels requisits d'elegibilitat per als valors emesos pel govern grec. "El Consell de Govern acabarà aquestes compres quan consideri que la fase de crisi del coronavirus Covid-19 ha acabat, però en qualsevol cas no abans de cap d'any", ha detallat l'organisme.

D'altra banda, ha ampliat el rang d'actius elegibles sota el programa de compres del sector corporatiu (CSPP) a papers comercials no financers, fent que tots els papers comercials de suficient qualitat creditícia siguin elegibles per a compra.

Finalment, l'entitat ha destacat que "el Consell de Govern del BCE es compromet a exercir el seu paper de suport a tots els ciutadans de la zona de l'euro en aquest moment extremadament difícil. Amb aquesta fi, el BCE s'assegurarà que tots els sectors de l'economia puguin beneficiar-se de condicions financeres favorables que els permetin absorbir aquest xoc. Això s'aplica igualment a famílies, empreses, bancs i governs".

Així, ha afegit que "farà tot el que sigui necessari dins del seu mandat i que "està totalment disposat a ampliar l'abast dels seus programes de compra d'actius i ajustar-ne la composició, tant com sigui necessari i durant el temps que sigui necessari" i que "explorarà totes les opcions i totes les contingències per fer costat a l'economia a través d'aquest xoc".

En aquest sentit, ha confirmat que "en la mesura en què alguns límits autoimposats puguin obstaculitzar les accions que el BCE ha de prendre per a complir el seu mandat, el Consell de Govern considerarà revisar-los en la mesura necessària perquè la seva acció sigui proporcional als riscos que afrontem. El BCE no tolerarà cap risc per a la transmissió fluida de la seva política monetària en totes les jurisdiccions de la zona de l'euro".

De manera paral·lela a la reunió, el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, havia assegurat que l'institut emissor hauria d'usar tots els seus instruments disponibles "ràpida i massivament".

UNA PRIMERA RESPOSTA INSUFICIENT

La setmana passada, el BCE va decidir mantenir sense canvis els tipus d'interès com a resposta a l'impacte del coronavirus, encara que va decidir aprovar noves subhastes de liquiditat amb condicions avantatjoses, va millorar per segona vegada les condicions del tercer programa d'operacions de finançament a llarg termini amb objectiu específic (TLTRO-III) i va anunciar que compraria actius per 120.000 milions d'euros fins a final d'any.

No obstant això, l'impacte del paquet va quedar difuminat després que la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde, assegurés a la roda de premsa posterior a la reunió de política monetària que no era feina del BCE reduir la primes de risc dels països, cosa que ha estat molt criticat per la comunitat financera.

El BCE ha subratllat aquest matí que està llest per a ajustar totes les seves mesures de la manera més apropiada en el cas que sigui necessari per la propagació de l'epidèmia de coronavirus i que compta amb el suport unànime dels membres del Consell de Govern de la institució per intervenir amb l'objectiu de salvaguardar la transmissió de la seva política monetària a tots els països, després que les declaracions del governador del Banc Central d'Àustria hagin qüestionat la posició i capacitat de la institució.

INUSUAL COMUNICAT

En un inusual comunicat, el BCE ha sortit així al pas de les declaracions de Robert Holzmann, governador del Banc Central d'Àustria i un dels 'falcons' del Consell de Govern de l'institut emissor de la zona euro, qui, en una entrevista amb el diari 'Der Standard', ha donat a entendre que la política monetària del banc central ha arribat als límits i no pot solucionar l'actual crisi, encara a costa de no estar a l'altura de les expectatives dels mercats.

En l'entrevista, el banquer austríac ha assenyalat que "Lagarde va dir que la política monetària havia aconseguit els seus límits. No podem solucionar nosaltres sols el problema, primer de tot és una qüestió de política fiscal. És responsabilitat dels estats (...) Quan els mercats van comprendre que Lagarde anava de debò i que hi havia unanimitat al Consell de Govern, van entendre que no podíem mantenir els preus inflats a les borses".

"El Consell de Govern va ser unànime en la seva anàlisi que, a més de les mesures decidides el 12 de març, el BCE continuarà vigilant de prop les conseqüències per a l'economia de la propagació del coronavirus i que el BCE continua llest per a ajustar totes les seves mesures, com sigui apropiat, si fos necessari per salvaguardar les condicions de liquiditat del sistema bancari i garantir la transmissió sense problemes de la seva política monetària a totes les jurisdiccions", ha afirmat el BCE en resposta a les paraules de Holzmann.

Noticias relacionadas

contador