• "No ha estat afortunat utilitzar el verb 'sospitar'", ha assenyalat en un comunicat posteriorment
  • No obstant això, ha afegit que "l'entitat tenia alguns actius més, que podrien haver estat utilitzats com a garanties"
ep javier alonso subgobernadorbancoespanaforo deloitte
El sotsgovernador del Banc d'Espanya, Javier AlonsoEUROPA PRESS

El sotsgovernador del Banc d'Espanya, Javier Alonso, s'ha vist obligat a rectificar unes declaracions que ha realitzat aquest matí, en què afirmava que l'organisme sospita que Banc Popular tenia més garanties de les que va presentar. Aquestes garanties van ser intercanviades per liquiditat pel BdE, per això, Alonso ha assegurat que se li va atorgar la màxima liquiditat possible. El sotsgovernador assegura que els van preguntar per més garanties, però no va haver-hi resposta.

Javier Alonso ha assenyalat que la tarda abans que es produís la resolució en el cas de Popular, l'entitat es va declarar inviable "perquè la seva situació era greu". D'altra banda, ha afegit que per ser la primera resolució europea el resultat és força positiu. "El procediment s'ha seguit rigorosament i s'han coordinat fins a set entitats europees". A més, ha valorat que després de la decisió dels sistemes de pagament i de liquidació de valors van funcionar, "el dia anterior, el banc va tancar sense liquiditat", ha recordat Javier Alonso.

"Sospito que el banc tenia més garanties perquè les que ens van portar van ser relativament poques", ha apuntat Alonso durant la seva intervenció al seminari La cuarta revolución ¿cómo afecta la agenda digital a la economía y a la industria? organitzat per l'Associació d'Informació Econòmica (APIE) i BBVA a Santander. No obstant això, preguntat per quines podrien ser aquestes garanties, el sotsgovernador ha apuntat que "no les va portar, així que no les hem vist".

Posteriorment, el Banc d'Espanya ha emès un comunicat amb declaracions d'Alonso que diu el següent: "Vull precisar que quan he dit que el Banc Popular podria tenir més garanties, no ha estat afortunat utilitzar el verb 'sospitar'. L'entitat tenia alguns actius més, que podrien haver estat utilitzats com a garanties, si l'entitat els hagués mobilitzat a temps, abans que es declarés inviable. En tot cas, com ja he esmentat, el volum d'aquests actius molt probablement no hagués canviat la situació més que de manera transitòria."

Javier Alonso ha explicat que els bancs centrals poden prestar liquiditat en funció de les garanties presentades per les entitats. "Les que no es presenten a Banc d'Espanya és com si no existissin, si no les porten no les veiem", ha assenyalat Alonso. "El Banc d'Espanya va atorgar tota la liquiditat que va poder amb les garanties que li va presentar el banc", ha afegit.

De fet, el sotsgovernador ha indicat que les garanties que va presentar l'entitat van ser "relativament poques", per la qual cosa va ser quan va començar la sospita. "La provisió de liquiditat per part del banc central és il·limitada fins al límit en què hagi garanties", ha afegit Alonso.

No obstant això, Javier Alonso no sap quantificar quant hauria augmentat el valor de Popular si hagués presentat més garanties. "No sabria parlar d'hores, de dies o minuts", ha apuntat.

D'altra banda, el sotsgovernador del Banc d'Espanya ha assegurat que Popular "era solvent fins al mateix moment de la seva resolució". A més, ha afegit que l'impacte en el sector ha estat que les entitats han continuat amb la seva activitat normal després de la resolució.

Així mateix, ha comentat que el problema de Popular va ser "clarament de liquiditat derivat d'un problema de manca de confiança dels clients del banc, que s'estaven portant els dipòsits. No obstant això, ha assenyalat que si hi hagués hagut més garanties "no hagués afectat els accionistes gens ni mica".

Segons el sotsgovernador, els clients van perdre la seva confiança perquè "no estava clar el seu futur". No obstant això, ha remarcat que Popular "era un banc feble" que "va saber recompondre la seva situació fins al final".

Davant d'aquesta situació, Alonso no ha fet autocrítica sobre el paper del BdE en la caiguda del Banc Popular: "No sé quina autocrítica volen que fem. El que representa Espanya en la Junta Única de Resolució és el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i l'autoritat supervisora ​​per a entitats significatives és el Mecanisme Únic de Supervisió".

Noticias relacionadas

contador