japon bandera portada

El Banc del Japó (BoJ), que ha mantingut els tipus d'interès al -0,1% i que tampoc no ha modificat el programa de compra d'actius, ha sorprès aquest dimarts en anunciar que amplia la banda de fluctuació dels rendiments dels seus bons a llarg termini, cosa que ha provocat la pujada del ien i dels rendiments dels bons.

El Banc del Japó permetrà ara que la rendibilitat dels bons japonesos a 10 anys pugi fins al 0,5%, enfront del límit superior anterior del 0,25% del rang de moviment, segons la declaració política monetària d'aquest dimarts.

L'entitat ha afirmat que aquesta mesura millorarà la sostenibilitat de la relaxació monetària, però la veritat és que la primera reacció dels mercats ha estat negativa, ja que l'índex Nikkei ha baixat més del 2%.

Segons l'organisme, l'augment de la volatilitat als mercats internacionals ha provocat "un deteriorament" al mercat japonès de deute, cosa que pot provocar un "impacte negatiu en les condicions financeres".

El BoJ ha afegit que busca "fomentar una formació més suau de tota la corba de rendiment", per a això ha augmentat la compra de bons fins a 9 bilions de iens mensuals des dels anteriors 7,3 bilions.

UNA MESURA QUE HA SORPRÈS ALS MERCATS

"El Banc del Japó ha sorprès els mercats amb un ajust inesperat en la configuració de la seva política monetària", afirma Michael Hewson, analista en cap de CMC Markets, que considera que el moviment del BoJ ha enxampat els mercats "fora de joc" .

"El moment és encara més sorprenent atès que, si bé s'esperava en algun moment a principis de l'any que ve, hi havia una sensació general que el BoJ volien assegurar-se que el repunt a la inflació no és tan temporal com ho va ser el 2014", afegeix aquest expert.

"També suggereix que el BoJ està començant a preocupar-se per la inflació cada cop més arrelada. I li brinda més flexibilitat el 2023 en cas que necessitin evitar un repunt significatiu dels preus, amb potencial perquè puguem veure un augment dels tipus abans que s'acabi l'any que ve", conclou Hewson.

Per part seva, els experts de Danske Bank afirmen que "el Banc del Japó sorprèn el mercat en canviar la seva política de control de la corba de rendiment. El moviment ha provocat un salt en el rendiment dels bons del govern japonès a 10 anys per damunt del 0,40% i una caiguda en el dòlar/Ien a nivells de 133”.

Noticias relacionadas

contador