libra 630 inglaterra uk pound

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha finalitzat les seves compres d'emergència al mercat de bons britànic, que va iniciar el 28 de setembre passat, després de la caiguda dels gilts des que el Govern va anunciar un 'mini pressupost' que ha hagut de ser retirat per l'enorme volatilitat financera que ha provocat, i que s'ha saldat amb el canvi del ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng, per Jeremy Hunt, en un intent desesperat de la primera ministra, Liz Truss, per mantenir-se al poder.

"En línia amb el seu objectiu d'estabilitat financera, el Banc d'Anglaterra ha realitzat compres temporals i específiques de bons del govern del Regne Unit a llarg termini des del 28 de setembre. El Banc va augmentar la mida màxima de les subhastes diàries de 5.000 milions de lliures esterlines a 10.000 milions de lliures el 10 d'octubre. Els bons de l'Estat indexats es van incloure dins de l'esquema de compra temporal l?'11 d?octubre", ha explicat l'organisme monetari.

"Al començament de la intervenció, el Banc va dir que faria compres temporals a l'escala que fos necessària per restaurar les condicions ordenades del mercat. L'objectiu de les operacions era donar temps als fons (d'inversió passiva) LDI per abordar els riscos de la seva resiliència davant la volatilitat del mercat dels gilts, no proporcionar un suport permanent", ha afegit l'entitat.

"Com es va anunciar anteriorment, el Banc va donar per acabades aquestes operacions i va cessar totes les compres de bons el divendres 14 d'octubre. Com es pretenia, aquestes operacions han permès un augment significatiu a la resiliència del sector", ha confirmat el BoE.

MANTÉ MESURES DE LIQUIDESA

Tot i que ha acabat amb les compres de bons, l'organisme ha mantingut algunes mesures de liquiditat. "La Facilitat de Repo de Garantia Ampliada Temporal (TECRF), anunciada el 10 d'octubre, romandrà disponible fins a la data de tancament prevista del 10 de novembre de 2022. Els bancs també tenen accés a la liquiditat de la facilitat de Repo a Llarg Termini Indexat existent (un repo setmanal de 6 mesos contra una gamma molt àmplia de garanties), la Facilitat de Finestreta de Descompte (DWF), i un repo setmanal en dòlars nord-americans recolzat per línies d'intercanvi internacionals. a través de la seva facilitat Repo a Curt Termini cada setmana, dissenyada per assegurar que les taxes de mercat a curt termini es mantinguin properes a la Taxa Bancària”, ha conclòs la institució.

RODA DE PREMSA DE HUNT

En un intent per calmar els mercats, el nou ministre d'Economia, Jeremy Hunt, presentarà aquest mateix dilluns el nou marc del seu pla fiscal a mitjà termini, els detalls del qual s'oferiran el 31 d'octubre que ve.

Segons Victoria Scholar, directora d'Inversions d'Interactive Investors, el seu objectiu serà "tranquil·litzar els mercats i l'electorat que se centra en la disciplina fiscal i les finances públiques sostenibles, revertint alguns dels anuncis no finançats del 'mini presposat'".

Scholar assenyala que Hunt "podria endarrerir la reducció d'un penique a l'impost sobre la renda a 19 penics per un any" i fins i tot pot anunciar que caldrà augmentar alguns impostos, "en un altre canvi de sentit dramàtic de l'administració de Truss. S'estima que hi ha un forat negre de 72.000 milions de lliures esterlines que el Tresor ha d'omplir, cosa que genera temors d'una nova era d'austeritat”.

Per a aquesta experta, l'acomiadament de Kwarteng i el nomenament de Hunt "han ajudat a estabilitzar el mercat fins a cert punt, restablint una certa confiança al mercat britànic". Tot i que Scholar afegeix que "els inversors internacionals segueixen sent cautelosos respecte al Regne Unit, ja que els gilts i la lliura segueixen lidiant amb una gana dels operadors per sota del normal a causa de la incertesa fiscal".

A més, recorda que el governador del BoE, Andrew Bailey, va advertir divendres que les taxes d'interès hauran de pujar més i més ràpid perquè la inflació torni a baixar cap a l'objectiu del 2% del banc central, després que el 'mini pressupost' provoqués turbulències al mercat dels gilt i disparés les taxes hipotecàries, agreujant les pressions sobre els preus a l'economia del Regne Unit.

Després dels esdeveniments recents, Goldman Sachs ha rebaixat el seu pronòstic per al PIB del Regne Unit el 2023 del -0,4% al -1%, pronosticant ara una "recessió més significativa". Goldman espera que el BoE pugi els tipus un 0,75% durant la propera reunió del 3 de novembre.

Noticias relacionadas

contador