brokerasx

ING ha publicat l'Informe Taronja 'Comportament dels inversors espanyols davant els moviments del mercat', en el qual analitza les decisions dels inversors espanyols arran de la Covid-19 i les seves perspectives de futur.

Una de les principals conclusions de l'estudi és que, malgrat els moments d'incertesa viscuts, la gran majoria dels inversors (64%) va decidir mantenir les seves inversions i, en canvi, només un 19% va vendre, mentre que un 17% es va decidir a invertir més.

L'informe revela el perfil tipus d'inversor espanyol: són cautelosos, assumeixen riscos només a vegades i inverteixen amb un horitzó temporal superior a dos anys. En concret, un 83% inverteix a mitjà o llarg termini i només un 17% ho fa per un període de dos anys o menys. A més, el 73% es defineixen a si mateixos com a cautelosos. D'aquesta manera, un 61% assumeixen riscos només a vegades, mentre que el 12% evita córrer qualsevol risc. Per contra, només el 27% diu que no li importa córrer riscos.

Quant a les pautes d'inversió, tres de cada deu (el 29%) inverteixen i després no tornen a moure els diners, enfront del 71% que continua invertint -en diferents moments- més enllà de la primera operació. D'ells, el 50% inverteix de manera recurrent (bé de manera periòdica o quan tenen diners).

Sobre la seva situació financera, gairebé la meitat dels inversors (43%) afirma que els seus ingressos han disminuït durant la Covid-19. D'ells, la majoria creu que els recuperarà abans d'un any. Així, el 22% declara que espera recuperar-se en menys de sis mesos, un 39% entre sis mesos i un any, i un 28% entre un i dos anys. Per contra, el 8% creu que trigarà entre tres i quatre anys i el 4%, més de cinc.

La recerca que ha dut a terme ING mostra també que l'educació financera continua sent una assignatura pendent entre els inversors espanyols, ja que només el 12% dels enquestats declara tenir prou coneixements financers, mentre que el 87% en té una mica o poques nocions. El 24%, a més, es deixa assessorar.

OPTIMISME SOBRE LES BORSES

Segons l'estudi, els inversors es mostren més optimistes respecte al creixement dels mercats borsaris mundials que amb l'economia espanyola. El 40% considera que els mercats creixeran en els pròxims cinc anys -el 35% pensa que serà un creixement entre l'1% i el 10% anual i el 6% creu que la pujada serà superior al 10%.

No obstant això, sobre el creixement de l'economia, el 35% es mostra pessimista: el 13% considera que el PIB caurà a Espanya entre l'1% i 2% anual, mentre que el 22% creu que es produiran caigudes superiors al 2% anual en els pròxims cinc anys.

En paraules de Francisco Quintana, director d'Estratègia d'Inversió d'ING, "aquestes dades ens demostren que els inversors són cada vegada més conscients que l'economia i la borsa no se solen moure al compàs. Els inversors han vist com en aquesta crisi la borsa ha viscut un dels seus rebots més importants, mentre que l'economia real està deteriorant-se".

En aquest sentit, el 46% dels inversors que han venut es mostren optimistes pel que fa a l'evolució dels mercats, un percentatge que puja fins al 63% en el cas dels inversors que han comprat.

Noticias relacionadas

contador