real brasil moneda

L'assalt al Congrés del Brasil no només preocupa la societat internacional, sinó també els mercats. La borsa brasilera s'ha preparat per a una jornada de caigudes notables, però al final està registrant una pujada suau, mentre que les diferents empreses d'anàlisi adverteixen de la volatilitat que aquest lamentable incident pot portar per a la renda variable brasilera. En aquest context, la fintech Ebury adverteix que el real brasiler i els tipus d'interès del país sud-americà es poden veure sota més pressió de l'esperada durant les properes jornades.

"La paritat USD/BRL i els tipus d'interès poden patir amb la sortida de posicions a la moneda nacional i la recollida de més primes per part dels inversors per protegir-se de l'empitjorament de la percepció del Brasil", assegura Eduardo Moutinho, analista de Ebury.

Segons aquest expert, encara que el repte fiscal per al 2023 al Brasil ja era “sobradament conegut”, ara cal sumar-hi el risc institucional. “Sabem que els inversors estrangers fugen d'aquest tipus de riscos, i ara no hauria de ser diferent. El Brasil ja té un historial negatiu d'agitació política que ha afectat greument els seus actius en el passat”, explica.

En aquest sentit, Moutinho creu que és “probable” que el flux de capital de compradors estrangers que va entrar al mercat brasiler recentment es desfaci i recomana als inversors “esperar fins que l'escenari polític i fiscal s'alineï”.

Per part seva, l'equip d'anàlisi de Renta 4 recalca que l'assalt a les institucions brasileres, “si bé no té aspecte d'anar a més, podria generar volatilitat en els valors més exposats al país”. De l'altra, els experts de Bankinter afirmen que “la notícia és negativa” i afegeixen que “l'assalt de Brasília recorda el del Capitoli dels Estats Units fa dos anys”.

Els diferents mandataris a banda i banda de l'Atlàntic han condemnat amb rotunditat l'atac dels partidaris de Bolsonaro al Congrés brasiler, encara que els aliats internacionals de la dreta brasilera s'han mostrat més tebis a la condemna. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha condemnat “l'assalt a la democràcia i la transferència pacífica del poder al Brasil” i ha mostrat el seu suport a les institucions democràtiques del Brasil, alhora que ha recordat que “la voluntat del poble brasiler no ha de ser soscavada”.

Alhora, el president Lula ha promès un "càstig exemplar" als "vàndals" i ha decretat la intervenció de l'Exèrcit per controlar la situació. A més, el Tribunal Suprem del Brasil ha ordenat aquest dilluns a l'Exèrcit desmantellar tots els "campaments bolsonaristes" que hi ha al territori nacional en un termini de 24 hores. Aquest tipus de campaments, que s'havien instal·lat a Brasília al desembre davant d'una caserna de l'Exèrcit, han servit de trampolí als seguidors de Bolsonaro per assaltar les principals institucions de l'Estat.

Noticias relacionadas

contador