bresil bolsonaro lance officiellement sa campagne en vue d une reelection

Milers de seguidors de l'expresident brasiler Jair Bolsonaro han envaït aquest diumenge el Congrés, la Presidència i la Cort Suprema, les tres seus del poder al Brasil, durant diverses hores i han reclamat una intervenció militar per enderrocar el nou president Luiz Inácio Lula da Silva, que va prendre possessió del seu càrrec fa tot just uns dies.

Poc abans de les 16.00 de la tarda a Brasília (20.00 hora peninsular espanyola), una marea humana de manifestants, vestits de groc i verd, els colors de la bandera del país, va irrompre a les seus dels tres principals poders del Brasil reclamant la tornada del que consideren el legítim president. I és que no accepten el resultat electoral.

Les imatges que es van veure recordaven, i molt, a la invasió del Capitoli a Washington que van dur a terme els seguidors de Donald Trump a principis de gener del 2021. Als tres edificis els assaltants van trencar vidres i van causar greus danys, tal com es va poder veure a les imatges difoses per les televisions brasileres i també a les xarxes socials.

Lula va decretar la intervenció federal a Brasília per "garantir la seguretat pública". L'assalt dels bolsonaristes va durar més de tres hores i, després del caos inicial, la policia va aconseguir reprendre el control dels edificis institucionals que havien estat presos. De moment, hi ha a prop de 300 detinguts.

El president brasiler, que durant l'assalt era a quilòmetres de distància, a Sao Paulo, ha assegurat que els "vàndals feixistes" que van envair les seus del Parlament, el Suprem i la Presidència seran "trobats" i "castigats" de manera exemplar. També ha acusat directament Bolsonaro d'instigar els seus seguidors per dur a terme aquesta acció, que ha titllat de "barbàrie". En concret, ha dit que els radicals han estat "estimulats" per l'expresident.

"En descubrirem els finançadors" d'aquestes protestes violentes i d'encuny colpista, que "van destruir tot el que van trobar al seu pas", ha assegurat Lula, que va jurar com a cap d'Estat del Brasil l'1 de gener passat. El president ha remarcat que encara que "la democràcia garanteix el dret de la llibertat dʻexpressió", també "exigeix que les persones respectin les institucions".

Per la seva banda, Bolsonaro, que era a Florida (EUA), ha mostrat un rebuig tebi a l'intent de cop d'Estat al Brasil. Més de set hores després de l'acció duta a terme pels seus simpatitzants radicals, l'expresident s'ha limitat a dir a les xarxes socials que durant el seu mandat "sempre" ha complert amb la Constitució.

També ha apuntat a Twitter que "les manifestacions pacífiques, dins de la llei, són part de la democràcia. Tot i això, el vandalisme i les invasions d'edificis públics com les ocorregudes avui, així com les practicades per l'esquerra el 2013 i el 2017, escapen a la regla". Alhora, ha rebutjat les acusacions de Lula, i ha criticat "les acusacions, sense proves" abocades per l'actual cap d'Estat.

contador