l-ex-president-bresilien-lula-va-faire-appel-de-sa-condamnation

La borsa del Brasil puja moderadament (+0,20%) després que aquest diumenge seguidors de l'expresident Jair Bolsonaro assaltessin el Congrés, la Presidència i la Cort Suprema del país. El selectiu carioca ha començat el 2023 tenyit de vermell i, després de tancar la primera setmana de l'any amb una caiguda del 0,38%, les vendes s'han mantingut a l'inici de la jornada d'aquest dilluns, tot i que posteriorment s'han girat cap als guanys moderades.

Els inversors estan molt atents als esdeveniments que s'estan produint a l'economia més gran de l'Amèrica Llatina i miren amb preocupació l'esdevenir d'una situació que porta al cap l'assalt al Capitoli dels EUA.

El mercat també presta especial interès al comportament que tingui durant la sessió el Bovespa, l'indicador de referència de la borsa brasilera, que registra pujades al voltant del 0,20% durant la sessió d'aquest dilluns.

"La paritat USD/BRL i els tipus d'interès poden patir amb la sortida de posicions a la moneda nacional i la recollida de més prima per part dels inversors per protegir-se de l'empitjorament de la percepció per al Brasil", assegura Eduardo Moutinho, analista de Ebury. "És probable que el flux de capital de compradors estrangers que va entrar al mercat brasiler recentment es desfaci, i els inversors haurien d'esperar fins que l'escenari polític i fiscal s'alineï”, indica l'expert.

Les protestes s'han saldat amb la detenció de més de 1.200 persones fins ara. Així mateix, el Suprem ha ordenat el desmantellament de les acampades dels partidaris de Bolsonaro en 24 hores, altrament prendrà mesures contra les autoritats responsables. El Tribunal, de la mateixa manera, ha exigit el desbloqueig de les principals autovies del país, ocupades per la torba al llarg del dia.

Els principals líders internacionals no s'han fet esperar i han manifestat la seva fèrria oposició als fets i la defensa a la democràcia brasilera.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va condemnar "l'assalt a la democràcia i la transferència pacífica del poder al Brasil". "Les institucions democràtiques del Brasil tenen tot el nostre suport i la voluntat del poble brasiler no ha de ser soscavada".

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha trasllat el seu suport al president Lula da Silva i ha fet "una crida a la tornada immediata a la normalitat democràtica".

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha estat una altra de les personalitats que ha condemnat "qualsevol intent de soscavar la transferència pacífica del poder i la voluntat democràtica del poble del Brasil" i ha reiterat el seu "ple suport" al govern de Lula.

Noticias relacionadas

contador