ep el presidente del partido popular alberto nunez feijoo durante un debate monografico sobre la
Jesús Hellín - Europa Press

Credit Suisse ha presentat aquest dimarts les previsions, i en el cas d'Espanya ha rebaixat dràsticament les estimacions. Ara creu que l'economia només creixerà un 0,8% l'any vinent, enfront del 2,8% esperat anteriorment, després de tancar aquest any amb una pujada del 4,6%, des del 5,1% previ. A més, s'atreveix a vaticinar que al país aniria millor amb un govern de centre dreta, perquè "podria estar millor posicionat per estabilitzar les complicades finances públiques d'Espanya".

El banc suís justifica aquesta postura al·legant que de cara a la propera legislatura (les eleccions se celebraran el desembre del 2023 com a molt tard), cal tenir en compte que el Pacte d'Estabilitat i Creixement tornarà a ser vinculant el 2024, per la qual cosa un executiu d'un altre color (ara n'hi ha un de centre esquerra format pel PSOE i Unides Podem) podria tenir millors cartes per afrontar aquesta situació. És més, ha remarcat que el suport al partit d'extrema dreta Vox "segueix sent moderat", en situar-se al 15%.

En qualsevol cas, Credit Suisse assenyala que el PIB real espanyol continua estant aproximadament un 2% per sota del seu pic prepandèmic, malgrat un creixement "més vigorós del que s'esperava" durant els tres primers trimestres del 2022 recolzant-se en el consum de serveis, gràcies al repunt de l'activitat turística, i a la inversió, cosa que el banc relaciona directament amb la implementació del Pla de Recuperació i Resiliència de la UE.

Segons la seva opinió, els dos factors "haurien de continuar recolzant el creixement durant els propers trimestres", encara que els seus experts esperen "un estancament de l'activitat econòmica, en el millor dels casos, durant l'hivern" per la combinació d'una inflació elevada, tipus dinterès en augment i una demanda externa debilitada.

"Per al 2023, els nostres experts preveuen una relativa resiliència de l'economia espanyola i un creixement del PIB real del 0,8%. S'espera que la inflació subjacent disminueixi gradualment, encara que a un ritme més ràpid que la mitjana de la zona euro, i que la taxa mitjana d'inflació a Espanya se situï al 4,6% el 2023" després de tancar aquest any al 9%, ha apuntat Pablo Carrasco, responsable de banca privada i gestió de patrimonis de Credit Suisse a Espanya.

A més, el banc suís avisa que la renda variable espanyola, que s'ha beneficiat aquest any del "perfil sectorial defensiu" del mercat, podria "estar més pressionada el 2023 a causa de les febles expectatives de creixement dels beneficis i de la incertesa política de cara a les eleccions generals". I com que els seus experts auguren que el Banc Central Europeu (BCE) seguirà pujant els tipus d'interès, creu que els mercats perifèrics, entre els quals hi ha Espanya, "es vegin més afectats que els mercats europeus centrals".

Noticias relacionadas

contador