pibespanacb22

L'economia espanyola creixerà un 4,7% el 2022 i un 1,2% el 2023, segons les darreres previsions publicades per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), que ha millorat les estimacions en tres dècimes per al Producte Interior Brut (PIB) d'aquest any, però ho ha rebaixat en dues dècimes per al proper.

Com es reflecteix a la nova edició de l'informe bianual Perspectiva Econòmica, l'OCDE és més optimista que el Govern i la resta de grans institucions pel que fa a les projeccions de PIB per al present exercici.

Amb vista al 2024, la previsió de l'OCDE apunta a un avenç de l'economia espanyola de l'1,7%. "S'espera que el creixement s'alenteixi el 2023 i romangui moderat el 2024, principalment per l'efecte depressor de la inflació en el poder adquisitiu de les llars i per unes perspectives més febles de demanda externa".

Així ho expressa l'informe, en què també s'inclouen estimacions d'inflació. L'organització calcula que els preus acabaran el 2022 pujant un 8,6%, taxa que suposa cinc dècimes més que l'anterior pronòstic. Per al 2023 i el 2024, la inflació es col·locarà al 4,8%, sense canvis davant les previsions prèvies.

"Sota el supòsit d'una estabilització dels preus d'importació d'energia, la inflació retrocediria durant el transcurs del 2023, però es mantindria alta. Els riscos principals que envolten la projecció estan relacionats amb l'impacte en l'activitat dels plans de la Unió" Europea (UE) per reduir el consum d'energia i amb l'evolució de la guerra a Ucraïna, encara que és probable que Espanya es vegi menys afectada que la majoria dels països de la UE per l'escassetat de gas, ja que en depèn menys de les importacions del gas rus. Un ús més ràpid dels fons europeus acceleraria la recuperació", explica l'OCDE.

Pel que fa a l'atur, apunta que la taxa al tancament tant del present any com del proper se situï al 12,9%, per sota de les xifres estimades anteriorment, del 13,6% i 13,9%, respectivament. Per al 2024, la desocupació continuarà caient, fins al 12,7%.

Pel que fa al dèficit, les perspectives se situen al 4,9% el 2022, 4,2% el 2023 i 3,7% el 2024. "S'espera que les noves mesures fiscals, dirigides a les empreses i les llars de majors ingressos, augmentin la recaptació d'impostos en 3.100 milions d'euros acumulats durant el 2023 i el 2024".

"L'alta inflació frenarà el poder adquisitiu de les llars, però els estalvis acumulats durant la pandèmia donaran suport al consum. Amb el deteriorament de les perspectives de la demanda i l'augment dels costos de finançament, s'espera que la inversió privada segueixi sent moderada", explica el document.

NO HI HAURÀ UNA RECESSIÓ GLOBAL, PERÒ SÍ, DESACCELERACIÓ

"El creixement serà més baix i els preus més alts a Europa i a tot el món", assegura l'OCDE al document, en què assenyala que "l'economia mundial s'enfronta a importants desafiaments". "S'espera que una política monetària més estricta i tipus d'interès reals més alts, els preus de l'energia persistentment alts, el creixement feble dels ingressos reals de les llars i la disminució de la confiança soscaven el creixement", afegeixen.

Preveu que el PIB mundial serà del 3,1% per al 2022, mentre que s'alentirà fins al 2,2% el 2023 per créixer lleugerament fins al 2,7% el 2024. Això suposa que no contempla una recessió al seu escenari central. "El nostre escenari central no és una recessió global sinó una desacceleració significativa del creixement de l'economia mundial", asseguren.

Per a la zona de l'euro, l'OCDE veu un creixement del PIB del 3,3% el 2022. Per al 2023, estima una desacceleració de l'economia fins al 0,5%, per recuperar-se el 2024 amb un creixement de l'1,4%.

Sobre la inflació, creu que continuarà sent alta, però es moderarà. Per als països de l'OCDE preveu que els preus pugin un 9,4% al tancament del 2022, per anar baixant fins al 6,5% i el 5,1% de cara al 2023 i 2024, respectivament.

Noticias relacionadas

contador