dl usa house american housing united states residential generic 1 unsplash
Sharecast / Debby Hudson via Unsplash

Fitch Ratings ha rebaixat la qualificació que atorga als EUA com a emissor a llarg termini en moneda estrangera d''AAA' a 'AA+'. Ho ha fet aquest dimarts, i justifica la seva decisió pel "deteriorament fiscal previst per als propers tres anys", per l'erosió de la governança i per la creixent càrrega del deute general.

Segons Fitch, "els repetits enfrontaments polítics pel límit del deute i les resolucions d'última hora han erosionat la confiança en la gestió fiscal" del país.

Cal recordar que l'agència havia posat en revisió la nota dels Estats Units el mes de maig passat, però no ha estat fins ara quan ha pres la decisió de rebaixar-la. Va argumentar llavors que la lluita pel sostre de deute que mantenien demòcrates i republicans era la que havia motivat que es posés la qualificació en revisió negativa.

La disputa va durar mesos, i no es va resoldre fins al 2 de juny, data en què el president Joe Biden va signar la llei sobre el sostre de deute, gairebé sobre la campana de la data límit que havia posat el Tresor, el 5 de juny, si es volia evitar el 'default'.

La situació que ha provocat aquest enfrontament ha estat tan gran que Fitch ho ha esmentat a la nota en què anuncia la rebaixa de qualificació. Tal com explica l'agència, “s'ha produït un deteriorament constant dels estàndards de governança en els darrers 20 anys, fins i tot en matèria fiscal i de deute, malgrat l'acord bipartidista del juny per suspendre el límit de deute fins al gener del 2025".

Així mateix, una altra de les motivacions que ha portat Fitch a rebaixar la nota dels Estats Units ha estat el creixent dèficit de les administracions públiques. Creu l'agència que això augmentarà fins al 6,3% del producte interior brut el 2023, des del 3,7% del 2022.

"Les retallades de la despesa discrecional no relacionada amb la defensa (15% de la despesa federal total) acordades a la Llei de Responsabilitat Fiscal només ofereixen una modesta millora de les perspectives fiscals a mitjà termini", ha apuntat Fitch, que remarca que una combinació de enduriment de les condicions creditícies, debilitament de la inversió empresarial i alentiment del consum podria portar l'economia a una recessió "lleu" al quart trimestre del 2023 i el primer del proper any.

DESAFIAMENT A LA REALITAT

La decisió de Fitch no ha agradat gens a l'Administració Biden. La secretària de premsa de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, ha dit, segons recull CNBC, que “desafia la realitat rebaixar la qualificació dels Estats Units en un moment en què el president Biden ha aconseguit la recuperació més forta de totes les grans economies del món”.

Noticias relacionadas

contador