cb hong kong sh321

Un altre any, els mateixos problemes. A punt d'arrencar l'últim mes de la primera meitat de 2020, els inversors observen amb esbalaïment que han d'afrontar, a més d'una crisi sense precedents producte del coronavirus, els mateixos problemes que al 2019: tensions entre els Estats Units i la Xina, amb amenaces constants de sancions; protestes i avalots a Hong Kong; i incertesa entorn del Brexit, quan és a punt d'arrencar la quarta ronda de negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) l'1 de juny.

De moment, tots aquests problemes estan sent convenientment ignorats pel mercat, que segueix absolutament centrat en la Covid-19 i el seu efecte econòmic i que, ara com ara, té ganes de continuar rebotant. No obstant això, assumptes que en el passat van tenir un impacte negatiu evident a les borses, és molt probable que tornin a tenir-lo quan el focus passi de la crisi sanitària a ells.

Donald Trump ens regala, gairebé diàriament, comentaris bel·ligerants contra la Xina, ja sigui a les seves compareixences davant els mitjans o via Twitter. L'últim que ha dit és que, cap a finals d'aquesta setmana, el seu país podria adoptar "accions molt interessants" sobre la Xina per la llei d'Hong Kong.

I és que les tensions entre els EUA i la Xina tenen, avui dia, tres 'potes'. D'una banda tenim les acusacions, especialment des dels EUA cap al gegant asiàtic, relacionades amb l'origen del brot de Covid-19. Trump ha remarcat que el virus ha afectat molt més la resta del món que no pas a la Xina, que s'ha recuperat molt abans, i ha afirmat que aquesta podria haver frenat el virus "si hagués volgut". D'altra banda tenim la guerra re-oberta després que la Xina hagi anunciat que presentarà una nova llei de seguretat per a Hong Kong. El tema ja va provocar greus avalots de protesta l'any passat a Hong Kong, i els EUA, com s'indica més amunt, han decidit que no es quedaran al marge d'aquest assumpte. I, en tercer lloc, la guerra comercial entre totes dues potències motivat per aquests dos temes, la Covid i Hong Kong, s'ha revifat. La Xina ha dit que té intenció d'implementar l'acord comercial de 'fase 1' pactat l'any passat, però els EUA han deixat clar que no tenen pressa, i amenacen constantment amb dinamitar-lo.

"Esperin més hostilitat durant les pròximes setmanes i mesos" entre la Xina i els Estats Units, adverteix Craig Erlam, analista d'Oanda, que es lamenta que "hem tornat al 2019", amb els mateixos problemes que l'any passat, "però molt, molt pitjor" a causa de la fragilitat del context actual.

Els mercats van rebotar a l'abril i han estat avançant, encara que de forma molta més lenta, al maig. Jenny Owen, experta de la firma britànica AJ Bell, adverteix que la reactivació d'aquests problemes podria acabar frenant-los. "Cal admetre que les qüestions del Brexit, les relacions entre els EUA i la Xina, els disturbis polítics a Hong Kong, així com els temors sobre una segona onada de coronavirus, podrien fer que els mercats es desviessin del camí amb un sol clic, però ara com ara els inversors estan recuperant el seu apetit per les accions", apunta.

EL BREXIT, UNA ALTRA VEGADA AFRONTA DATES LÍMIT

Regne Unit ha de decidir a la fi de juny si sol·licita una extensió de les negociacions amb la Unió Europea (UE). Si no ho fa, el 31 de desembre sortirà del període de transició, siguin quals siguin els termes comercials que s'hagin acordat, i fins i tot pot donar-se una sortida sense acord. El primer ministre, Boris Johnson, ha dit que decidirà al juny si suspèn les negociacions i es prepara per a no arribar a un acord, o si continua perquè un acord sembla possible.

De qualsevol manera, el govern britànic descarta categòricament una extensió del període de transició, esperant que qualsevol acord es faci abans de cap d'any. L'última ronda de converses abans d'aquest termini comença l'1 de juny.

"Assumim que no hi haurà prolongació del període del transició", assenyalen els experts de Bank of America Merrill Lynch. En la seva opinió, el Regne Unit no sol·licitarà una extensió de les negociacions ni trencarà les converses amb Europa.

"Esperem que les converses continuïn i que s'arribi a un acord de lliure comerç d'aquí a finals d'any. Aquest acord probablement implicaria aranzels zero o baixos, però la re-imposició d'una sèrie de barreres no aranzelàries", avancen aquests analistes. "Suposem que el Regne Unit i la Unió Europea acordaran un període d'introducció gradual de les noves condicions comercials, per evitar un canvi sobtat el 31 de desembre", conclouen des de BofA Merrill Lynch.

Noticias relacionadas

contador