• L'IBEX ha arribat a pujar un 2,45% després de la reunió del BCE
  • L'organisme monetari ha decidit prorrogar el programa de compra d'actius fins al desembre de 2017
  • El BCE reduirà les compres mensuals des d'abril de 80.000 a 60.000 milions

Els bancs han empès a l'IBEX-35 a tancar per sobre dels 9.100 punts. El selectiu espanyol ha pujat un 2,06% fins als 9.145,4 punts. D'aquesta manera, ha celebrat la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de prorrogar el programa de compra d'actius fins a desembre de 2017, encara que retallarà la quantitat des d'abril. A més, l'organisme monetari ha mantingut els tipus en el 0%.

El sector bancari espanyol ha celebrat aquesta decisió amb grans guanys. De fet, els cinc valors que més han pujat en l'IBEX- 35 han estat bancs

El sector bancari espanyol ha celebrat aquesta decisió amb grans guanys. De fet, els cinc valors que més han pujat en l'IBEX-35 han estat bancs. Banco Santander ha liderat els guanys amb una pujada del 5,27% fins a gairebé els 5 euros. Banc Sabadell ha avançat gairebé un 5,23% i les seves accions s'han situat en els 1,36 euros.
Bankia i Banco Popular han estat els següents valors amb millor comportament amb un avanç del 5,18% i del 5,15%, respectivament. Per la seva banda, BBVA, el segon banc amb més pes en el selectiu, ha avançat un 4,47% fins als 6,47 euros. En la part alta de la taula també cal parlar de Telefónica. La teleco ha avançat aquest dijous, festiu a Espanya, un 3,98% fins als 8,23 euros.

A l'altra cara de la moneda, Enagas ha estat el 'fanalet vermell' de la sessió amb una caiguda de l'1,15% fins als 23,3 euros. Aena l'ha acompanyat en la part baixa de la taula amb una caiguda de l'1,06% Una altra jornada més cal parlar que Inditex ha estat l'únic valor dels cinc amb més pes de l'IBEX que ha tancat amb caigudes, aquest dijous del 0,74% fins als 31,9 euros.

La companyia tèxtil ha estat notícia ja que els Verds europeu l'han acusat d'eludir 585 milions d'euros en impostos entre 2011 i 2014. Per la seva banda, Inditex ha dit que l'estudi conté errors i que compleix amb tots els seus compromisos tributaris.

Al Mercat Continu, OHL ha tornat a ser protagonista aquest dijous, després que UBS li hagi retallat el preu objectiu un 17%. La companyia ha tancat amb una caiguda del 2,13% fins als 2,85 euros. També cal parlar de Codere que porta acumulada una pujada de més del 40% des que es va anunciar el 'nou Eurovegas'. No obstant això, aquest dijous ha caigut un 5,26% fins als 0,9 euros.

La resta de borses europees també han tancat amb pujades importants, encara que menors que les del selectiu espanyol. Així, els inversors del Vell Continent han celebrat la reunió del Banc Central Europeu. El DAX 30 alemany ha pujat un 1,75%; el CAC 40 francès ha avançat un 0,87% i el FTSE 100 de Londres s'ha revaloritzat un 0,42% aquest dijous.

LA DECISIÓ DEL BCE

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha celebrat aquest dijous l'última reunió de política monetària de 2016. I ha complert les expectatives del mercat, ja que l'entitat presidida per Mario Draghi ha ampliat el programa de compres d'actius (APP, per les seves sigles en anglès) i ha deixat els tipus d'interès com estaven.

Per confirmar que el BCE segueix compromès amb els estímuls, Draghi ha estat contundent: "El `tapering' no ha estat discutit avui".

DE TORNADA AMB EL PETROLI

Ja en un segon pla, aquest dijous també s'ha parlat del petroli a l'espera de la reunió del divendres que ajuntarà als països membres de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) amb els productors 'no-OPEP'. Al tancament del mercat europeu, el barril Brent pujava un 0,77% fins als 53,41 dòlars, mentre que el West Texas avançava un 1%, fins als 50,27 dòlars.

José María Rodríguez destaca que a la fortalesa dels bancs ja podem dir que, per fi, “Telefónica ha despertat”

L'acord al que va arribar l'OPEP la passada setmana, per a la reducció de la producció en 1,2 milions de barrils diaris, no tindrà validesa tret que els països 'no-OPEP' accedeixin a una retallada de 600.000 barrils diaris. En concret, Rússia hauria d'acceptar una disminució de la producció en 300.000 barrils diaris i, en aquest punt, sorgeixen dubtes de si ho farà i, sobretot, sobre com ho farà.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, apunta que l'IBEX-35 està exultant des que aquest dilluns perforés en un ràpid moviment el suport dels 8.540 punts para des d'aquí recuperar posicions amb força en un petit 'reversal' (sessió d'anada i tornada). Aquest dimarts confirmava per sobre de la resistència dels 8.755 punts i fins al dia d'avui.

“Després del tancament d'aquest dijous el nostre selectiu ha tancat per sobre de la resistència dels 9.054 punts anul·lant al mateix temps el buit a la baixa dels 9.040 punts. Arribats a aquest punt ja no tenim resistència alguna fins als màxims d'octubre en els 9.255 punts i per damunt tenim els màxims d'abril (9.360) i sobretot i, de major rellevància encara, el buit a la baixa setmanal i mensual amb el qual va començar l'any en els 9.544 punts”, explica l'expert.

D'altra banda, destaca que a la fortalesa dels bancs ja podem dir que, per fi, “Telefónica ha despertat”. D'acabar així la setmana, com sembla, “la nostra operadora estaria dibuixant una 'envolupant' alcista setmanal que podria posar punt i final a les importants caigudes dels últims mesos”, conclou.

Noticias relacionadas

contador