• En comptes de retallar la producció des dels nivells actuals, Putin podria proposar fer-ho des dels nivells estimats per 2017
  • El petroli continua pujant aquest dijous, amb el Brent per sobre dels 52 dòlars
Bolsas_Rusia_Putin

Rússia s'ha compromès a retallar la producció de cru en uns 300.000 barrils al dia i els països membres de l'OPEP esperen arribar a un acord amb ella i amb la resta de productors 'no OPEP' en la reunió de la setmana vinent (9 de desembre). La retallada de l'OPEP anunciada aquest dimecres d'1,2 milions de barrils diaris està, de fet, condicionada a aquest acord amb els productors que no formen part del càrtel -inclosos Rússia i Veneçuela- als quals se'ls sol·licitarà que redueixin la seva producció conjunta en uns 600.000 barrils al dia.

Entre aquests productors "no OPEP" està Rússia, que hauria de retallar la producció en 300.000 barrils diaris. El ministre rus d'Energia, Alexander Novak, va dir aquest dimecres que Rússia està preparada per reduir "gradualment" la seva producció en fins a 300.000 barrils al dia en el primer semestre de 2017. No obstant això, el mercat no té tan clar que Rússia acabi complint.

En declaracions a CNBC, l'expert Chirs Weafer, soci principal de Macro-Advisiory, és clar quan se li pregunta per la retallada de producció de Rússia: "No, no ho crec en absolut", apunta, i afegeix que el Kremlin podria fàcilment argumentar "qüestions tècniques" i no complir amb la seva part.

En comptes de reduir la producció des dels nivells actuals, Rússia podria reduir-la des dels nivells previstos per al proper any i dir-li a l'OPEP "aquesta és la nostra contribució"

Weafer explica que la reunió d'aquest dimecres va generar titulars "molt forts" però, no obstant això, va ser "molt dèbil" en els detalls, en particular el detall sobre la suposada contribució dels productors 'no-OPEP' i aquesta retallada de 600.000 barrils". Aquest dijous, el petroli es relaxa després de disparar-se en la passada sessió un 9%, però segueix amb les pujades: +1,47% el barril Brent, fins als 52,66 dòlars; i +1,40% el West Texas, fins als 50,13 dòlars.

El govern rus planejava augmentar la seva producció en 2017 encara que és cert que Vladimir Putin es va pronunciar en diverses ocasions abans de la trobada i va dir que Rússia acataria el que l'OPEP decidís i que estaven preparats per congelar la seva producció. En opinió de Weafer, les autoritats russes podrien, en lloc de reduir la producció des dels seus nivells actuals, reduir-la des dels nivells previstos per al proper any i dir-li a l'OPEP "aquesta és la nostra contribució".

La falta de detalls sobre com es durà a terme la retallada dóna marge a Rússia per maniobrar. A més, també existeixen dubtes sobri fins a quin punt Moscou és tècnicament capaç d'implementar una retallada de producció.

contador