ep logobanco hsbc
CGI - Archivo

"No sigui complaent amb els guanys". Aquesta és l'advertiment que ha llançat HSBC als inversors, als quals recorda que encara hi ha molts riscos que poden afectar les bosses i que no es poden obviar, sobretot perquè podrien fer que 2020 sigui un exercici "mancat de lluentor". El banc britànic és pessimista sobre els guanys empresarials, i augura que seran molt menors de l'esperat. Fins i tot, preveu una bateria de 'profit warning' l'any vinent.

L'entitat ha elaborat un informe amb la seva estratègia en renda variable, i posa l'accent en els riscos que aguaiten als guanys corporatius. En concret, HSBC parla de la desacceleració econòmica mundial i de les tensions comercials entre els EUA i la Xina, que encara no s'han resolt. Dos elements que, units a la incertesa política que hi ha "pertot arreu" (Regne Unit i Espanya són només dos exemples d'això), a la feblesa del sector manufacturer i a la falta de munició de la política monetària i fiscal, fan que calgui repensar-se les previsions per a 2020.

"El consens ha estat disposat a ignorar aquests riscos, i preveu un creixement del 10% del benefici per acció en 2020. En canvi, nosaltres esperem un creixement inferior al 5%", diuen els analistes del banc britànic, que suggereixen que "les retallades per a l'any vinent podrien ser majors que la mitjana". És a dir, creu que hi haurà moltes revisions davant les altes expectatives que encara es mantenen malgrat els vents en contra.

"Les retallades en les previsions de beneficis per a 2020 són imminents", afirma HSBC, que creu que això serà una conseqüència de l'ocorregut en la temporada de resultats del tercer trimestre, que ha llançat "pocs resultats positius" perquè a pesar que la majoria de les empreses han guanyat diners, la veritat és que "els números absoluts són pobres". Això "no ha contribuït a millorar l'optimisme general", diuen els experts del banc, que es mostren preocupats per la complaença dels mercats, que ha fet que les bosses hagin "repuntat amb força en les últimes setmanes, tornant a màxims històrics, a pesar que les revisions dels beneficis s'han suavitzat una vegada més".

QUÈ HAN DE FER LLAVORS ELS INVERSORS?

Davant aquesta situació, i amb la previsió que hi hagi una "pujada limitada" en la renda variable, HSBC recomana als inversors "adoptar una postura defensiva" en borsa per a protegir-se de les possibles caigudes. "En la nostra opinió, les perspectives de beneficis per a 2019 i 2020 continuen sent massa optimistes i estan subjectes a noves retallades", diu l'entitat en l'esmentat informe.

El banc britànic sobrepondera els EUA, malgrat que veu un "gran risc" en les eleccions presidencials que tindran lloc al novembre de 2020, i també els mercats emergents, on "les accions es negocien amb un considerable descompte". No obstant això, infrapondera Europa ja que la feblesa de les dades macro "continua deixant a la zona vulnerable". Com diu HSBC, "el panorama general continua sent relativament ombrívol, i és evident que un entorn de major incertesa econòmica i política continua afectant les empreses europees".

A més, diu que en moments com aquest la millor estratègia és la de comprar valors defensius, com utilities o béns de consum, enfront dels cíclics de sectors com a materials o indústria.

Noticias relacionadas

contador