ep yacimiento de petroleo
Mohssen Assanimoghaddam/dpa - Archivo

Bank of America (BofA) encara espera que es produeixi un repunt dels preus del petroli el 2021, tot i l'augment dels rebrots als EUA i Europa, que posen en risc la recuperació de la demanda mundial. En concret, creu que el Brent podria tocar els 60 dòlars/barril el primer semestre de l'any vinent, però adverteix que només ho aconseguirà si l'OPEP compleix amb les retallades a la producció promeses.

"La vista des del cel mostra que el petroli pot volar", diuen els experts de l'entitat estatunidenca al seu últim informe sobre l''or negre', en el qual apunten que el Brent podria tocar els 60 dòlars entre gener i juny de 2021, encara que estima que el preu mitjà del barril de referència a Europa serà una mica inferior en el global de l'any.

BofA manté els seus pronòstics de juny, quan va pujar les seves estimacions sobre el petroli i va confirmar les seves previsions per al Brent (rondarà els 44 dòlars/barril de mitjana el 2020 i 50 dòlars/barril el 2021) i el West Texas, de referència als EUA (40 dòlars per barril enguany i 47 el 2021). I és que, diu, "des de llavors els preus s'han mantingut més o menys en aquest rang", encara que els futurs s'han disparat per diverses raons: primer, per "la confiança en l'acompliment de l'OPEP+"; segon, pel "col·lapse de la producció d'esquist dels EUA"; i tercer, per la "constant recuperació de la demanda mundial de petroli".

En opinió dels analistes de Bank of America, el petroli repuntarà amb força només si els productors aconsegueixen mantenir la confiança en la realitat de les retallades promeses, ja que "la resolució de l'OPEP+ dictarà en part el ritme de pujada", i si s'evita una segona ona important de contagis de Covid-19 el quart trimestre d'enguany, que colpejaria fortament la demanda. Si no és així, la pujada del preu serà molt més lleu, però si els astres s'alineen, pot haver-hi fins i tot "grans dèficits de 4,9 milions de barrils al dia l'últim trimestre de l'any i de 1,7 milions el 2021".

Així ho asseguren aquests experts, malgrat que la caiguda de la demanda que ha provocat la pandèmia de coronavirus, unida a la retallada històrica de 9,7 milions de barrils diaris acordada per l'OPEP+, ha fet que el banc estatunidenc elevi d'altra banda les seves previsions de superàvit de petroli a "nivells sense precedents", concretament a 4,5 milions de barrils/dia en 2020.

CRUCIAL REUNIÓ DE L'OPEP+

Aquest dimarts es reuneixen els ministres de l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats, un grup conegut com OPEP+. El Comitè de Monitoratge Ministerial Conjunt (JMMC per les seves sigles en anglès) fa un seguiment detallat de les restriccions a la producció acordades a principis d'enguany, i s'encarrega de determinar quins han estat els països més i menys complidors, així com de fer recomanacions per assolir els objectius que els productors han posat sobre la taula.

El mes passat, el JMMC va recomanar que s'incrementés la producció de petroli a l'agost i setembre, de manera que es passés de la retallada de 9,7 milions de barrils diaris a 7,7 milions, ja que l'economia mundial estava recuperant-se amb la relaxació de les restriccions dels tancaments generalitzats. Però l'OPEP+ ha topat ara amb l'increment de casos de Covid i amb les noves restriccions imposades a estats importants dels EUA i a Europa, la qual cosa podria provocar que es replantegi la seva posició.

"L'AIE es va veure obligada la setmana passada a reduir les seves previsions sobre la demanda mundial per a enguany i el vinent en resposta als recents esdeveniments, que exigiran que l'OPEP+ actuï amb cautela a l'hora d'aixecar les quotes de producció. L'últim que necessiten ara mateix és una altra caiguda dels preus", assenyalen els experts d'Oanda.

A Bank of America esperen que la demanda mundial disminueixi en aproximadament 9,8 milions de barrils diaris, fins a 90 milions de barrils diaris, ja que el coronavirus està pesant sobre el consum mundial, en particular en el sector del transport, i augura una recuperació de 8 milions de barrils diaris el 2021, a 98 milions de barrils diaris.

Noticias relacionadas

contador