bank-of-america

La resposta negativa del mercat a la retallada de tipus d'emergència realitzat per la Reserva Federal (Fed) subratlla que els bancs centrals no són els actors clau en la crisi actual. El coronavirus "és un xoc d'oferta" i les mesures sanitàries i la política fiscal específica "són molt més importants que les monetàries" per contenir i mitigar l'impacte econòmic d'aquesta crisi, segons els analistes de Bank of America Securities (Boa Securities).

En la seva opinió, els inversors no haurien d'esperar que els bancs centrals puguin solucionar aquesta crisi, perquè l'impacte del xoc econòmic dependrà de com funcionin les polítiques sanitàries per contenir l'expansió del Covid-19. "En el fons", assenyalen, "la retallada de tipus pot haver estat més negatiu que positiu en l'escenari actual".

Els bancs centrals han aconseguit solucionar les últimes crisis perquè el seu origen va ser financer, "però aquesta vegada és diferent", asseguren des de BofA. El coronavirus és, abans de res, un xoc d'oferta, que causa una interrupció en els viatges, el subministrament de mà d'obra i la producció. "També pot transformar-se en un xoc de demanda si els ingressos i la despesa cauen, però fins que no s'aturi el xoc d'oferta, l'estímul de la demanda no tindrà gaire impacte", afirmen.

Així, el gran risc és que les empreses i famílies afectades tinguin greus dificultats financeres, la qual cosa pot multiplicar l'impacte negatiu, "però això també s'aborda millor amb una acció fiscal específica", expliquen. El banc central pot rebaixar el preu del crèdit i garantir una liquiditat abundant, però això no ajudarà a una llar o empresa que s'enfronta amb un problema de flux d'efectiu.

Per això, Bank of America Securities afirma que són necessàries mesures fiscals per part dels governs "millor tard que mai". Donald Trump s'ha reunit amb els seus assessors per abordar mesures que impulsin l'activitat, encara que en el cas dels EUA preocupa la capacitat del país per fer front a l'emergència sanitària del coronavirus.

El sistema americà, que deixa exclosa la població més desfavorida, pot tenir greus problemes per fer front a un brot similar al que s'ha vist a Itàlia. I si l'economia americana sofreix una caiguda del consum al seu propi territori, l'impacte del coronavirus pot ser molt major.

A Europa, més països a més d'Itàlia, com Espanya, França i Alemanya, ja han anunciat mesures fiscals per intentar mitigar l'impacte de la crisi, però aquí també serà fonamental l'èxit o el fracàs de la contenció del virus als diferents territoris afectats.

Els responsables de la política monetària i fiscal estan treballant en mesures per alleujar la pressió sobre l'economia. Si bé és poc probable que les mesures evitin una recessió, "especialment les mesures específiques per a llars i empreses amb problemes de liquiditat poden ajudar a alleujar el mal econòmic immediat d'aquest xoc i evitar que la situació es deteriori ràpidament", argumenten els analistes de Rabobank.

"Ara preveiem que el coronavirus porti la zona euro cap a una recessió. A Itàlia i Alemanya, l'impacte probablement serà major que en altres estats membres", afegeixen aquests experts. El seu escenari base és una lleu recessió durant el primer semestre, seguit d'una recuperació de l'activitat de cara a la segona meitat de l'any.

En el cas d'Espanya, Rabobank assenyala que és relativament vulnerable a un xoc d'oferta originat a la Xina, però menys a un xoc de la demanda. No obstant això, "un repte addicional per a Espanya és la seva dependència substancial dels ingressos del turisme", afirmen.

Per tant, a més de contenir el coronavirus amb mesures sanitàries efectives, les opcions de la zona euro passen per flexibilitzar el Pacte d'Estabilitat i Creixement degut a un "xoc advers causat per factors externs". L'espai fiscal és molt més significatiu a Alemanya, Àustria i els Països Baixos que a Itàlia, Espanya, França i Portugal, afirmen aquests analistes. Així que contenir el coronavirus i aplicar estímuls fiscals és la vacuna contra aquesta crisi. Un resum senzill per a una tasca que ara mateix sembla molt, molt complicada.

Noticias relacionadas

contador