rba australia
Alberto Sánchez

El Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA per les sigles en anglès) ha donat una sorpresa al mercat en elevar el tipus d'interès en 50 punts bàsics, fins al 0,85%, fet que ha agafat els inversors desprevinguts, ja que havien apostat per una pujada de 25 o 40 punts bàsics.

"Ateses les actuals pressions inflacionistes a l'economia, i l'encara molt baix nivell dels tipus d'interès, el Consell ha decidit moure'ls avui en 50 punts bàsics", ha dit el governador de l'RBA, Philip Lowe, en un comunicat.

"El Consell espera fer més passos en el procés de normalització de les condicions monetàries a Austràlia durant els propers mesos".

El banc central ja havia pujat els tipus en un quart de punt al maig, la primera pujada des del 2010, i molts havien pensat que se cenyiria moviments d'un quart de punt. La darrera vegada que va pujar més va ser a principis del 2000.

"Les expectatives generals havien estat d'un moviment de 25 punts bàsics, xifra que semblava una mica tebi", comenta Michael Hewson, cap d'anàlisi de CMC Markets. "Des de fa uns temps és clar que l'RBA va per darrere, especialment atès que el banc central de Nova Zelanda ha estat tan agressiu en els seus intents de frenar la inflació, i per això el moviment d'avui de 50 punts bàsics no hauria d'haver estat una sorpresa i envia un missatge que estan preocupats per les pressions dels preus, i estan decidits a avançar-se. El dòlar australià s'ha disparat, juntament amb els rendiments dels bons", afegeix l'expert.

"L'augment dels preus de l'electricitat i el gas i les pujades recents dels preus de la gasolina signifiquen que, a curt termini, és probable que la inflació sigui més gran del que s'esperava fa un mes", ha advertit Lowe.

"El moviment d'avui també reforça la determinació del governador de l'RBA de portar el tipus d'interès al comptat fins a l'1,5% a finals d'any", conclou Hewson.

Noticias relacionadas

contador