ep fabricacionmaterias plasticassus manufacturas
EUROPA PRESS/ARCHIVO
40.369,44
  • 201,37
  • 0,50%

La majoria de parquets asiàtics han inaugurat el mes de desembre amb pujades, ajudats per la publicació de les dades de PMI Manufacturer de la Xina que han superat les expectatives.

El PMI és una enquesta realitzada als gestors de compres de les empreses del sector manufacturer en què no se'ls demana opinió sinó dades concretes de l'evolució de la seva empresa pel que fa a inventaris, comandes, venda, ritme de producció.

El PMI manufacturer va pujar de 49,3 a 50,2 (el consens havia esperat que es mantingués per sota el llindar dels 50), el nivell més alt des de principis de 2019, tot i que es manté per sota dels nivells de 2017 i 2018. L'índex PMI no manufacturer va pujar de 52,8 a 54,4, el més alt des de principis de 2019. També l'índex privat PMI Caixin manufacturer va sortir millor del que s'esperava, sense canvis i en un nivell alt (51,8 enfront de 51,7 l'octubre). "Esperàvem un declivi, ja que darrerament ha registrat una evolució molt brillant, de manera que la impressió sense canvis és molt positiva", assenyalen els analistes de Danske Bank.

"En general, els PMI recolzen la nostra opinió que el pitjor ja ha passat i la Xina ha començat una acceleració moderada recolzada per l'estímul i la disminució dels temors a una guerra comercial. És una bona notícia, ja que la Xina impulsa un terç del creixement del PIB mundial", afegeixen aquests experts.

"La producció i les noves comandes estan fortes. L'enquesta sembla suggerir que la demanda interna és bastant robusta encara sense poder tenir un optimisme desbordant a les previsions econòmiques "segons Naoki Tashiro, president de T.S. China Research. Com a conseqüència d'això, "les borses asiàtiques han pujat i els futurs dels índexs borsaris nord-americans i europeus també", comenta Ramon Morell, analista d'Experiència Trading.

De fet, el Nikkei ha avançat un 1,01%, mentre les borses de Xangai i Shenzhen han tancat en el verd, amb avanços d'un 0,2%, a l'igual que el Kospi i l'ASX200 d'Austràlia. El Hang Seng de Hong Kong ha pujat un 0,43%, mentre el sud-est asiàtic, els índexs han acabat amb signe mixt.

Al mercat de les divises, el dòlar ha pujat un 0,3% enfront del ien perquè la moneda nipona s'ha debilitat, empesa per l'expectativa que el país pugui muntar un paquet a gran escala de despesa fiscal per impulsar la seva economia. Encara al Japó, s'hi han conegut també les dades de manufactures de país del sol naixent, al novembre, l'activitat es va contreure novament, amb les comandes d'exportació al seu punt més baix en cinc mesos a causa de la desacceleració de la demanda externa, fins i tot de la Xina.

Noticias relacionadas

contador