china factory workers manufacturing chinese
Flickr/Chris

Les borses de la regió Àsia-Pacífic han acabat la sessió d'aquest dilluns, la primera de la setmana, majoritàriament en verd, recolzant-se en el repunt del petroli que s'ha produït després que l'OPEP+ hagi anunciat una retallada sorpresa addicional de la producció d'1,16 milions de barrils fins a finals del 2023.

I és que els futurs del cru, tant del Brent com del West Texas, s'han disparat fins a un 8% després de conèixer-se la notícia, tot i que posteriorment la pujada s'ha relaxat. Aquesta notícia ha pesat més en l'ànim inversor que no pas les dades manufactureres que s'han conegut a la regió.

Per exemple, l'índex Caixin/Markit de gestors de compres del sector manufacturer xinès del març es va situar a 50, per sota de les estimacions de 51,7 del consens. La lectura del març va caure des del 51,6 registrat al febrer, que estava per sobre de la marca de 50 que separa el creixement de la contracció. Així mateix, el PMI oficial de la Xina per al març es va situar a 51,9, per sobre de les expectatives de 51,5.

Al Japó, l'activitat de les fàbriques ha registrat la contracció més suau en cinc mesos. En concret, l'índex de gestors de compres del sector manufacturer japonès ha pujat fins al 49,2% al març, per sobre del 47,7% del febrer, segons una enquesta privada del banc al Jibun.

Tot i seguir en territori de contracció per cinquè mes consecutiu, el banc ha afirmat que es tracta d'"un deteriorament més suau de la salut general del sector manufacturer japonès". "La lectura negativa ha estat lleu, i la més suau de l'actual seqüència de cinc mesos", ha remarcat.

Per la seva banda, Corea del Sud ha patit la contracció més gran de l'activitat fabril en sis mesos, segons l'índex de gestors de compres de S&P Global, que va caure al març fins als 47,6 punts, davant dels 48,5 al febrer. Segons l'enquesta, les dades del tercer mes de l'any indiquen l'onzè descens mensual consecutiu de la producció dels fabricants de Seül. I Corea del Sud també va registrar un descens de la producció industrial al febrer, liderat principalment per les empreses de semiconductors.

Al Japó, el Nikkei 225 ha pujat un 0,5% i ha acabat als 28.188,15 punts, mentre que el Topix ha avançat un 0,51% per tancar als 2.017,68 punts. A Corea del Sud, el Kospi ha baixat un 0,22% i ha tancat als 2.472,34 punts, mentre que el Kosdaq ha pujat un 0,88% i s'ha situat als 854,96 punts.

D'altra banda, l'índex Hang Seng de Hong Kong s'ha deixat un 0,3%, mentre que el Hang Seng Tech ha registrat una pèrdua més gran, del 0,6%.

Aquest dilluns, l'índex australià S&P/ASX 200 ha estat el millor en registrar un avanç del 0,63% i acabar la jornada als 7.223 punts. Allà tots els ulls estan pendents del que decideixi aquest dimarts el Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA, per les sigles en anglès), que podria elevar els tipus en 25 punts bàsics. Almenys, això és el que espera el mercat, que augura que el tipus d'interès de referència se situaria així al 3,85%.

Cal recordar que a la reunió del març el banc central va pujar el tipus d'interès en un quart de punt, fins al 3,6%, i va reiterar l'objectiu que la inflació de l'economia torni a situar-se en el rang objectiu del 2% al 3%.

Noticias relacionadas

contador