warren-buffett

L'espantada de Warren Bufet liquidant els seus 4.000 milions de dòlars en aerolínies va ser interpretada en un primer moment com un mal presagi per al sector. Qui s'atreviria a invertir en una indústria que ha estat condemnada per l'Oracle d'Omaha? Els 'insiders'. I ho estan fent "com a bojos".

IAG

  • 2,08€
  • 1,17%

Els gestors expliquen a MarketWatch que hi ha tres grans motius darrere d'aquest moviment: el rescat de Trump, el rebot del sector i la resiliència de la indústria en crisis anteriors.

1. El Govern, al rescat: el sector de les aerolínies és vist pels polítics com la pedra angular de la seguretat econòmica del país. A més, dóna la casualitat que donen feina a molta gent, per la qual cosa és un bon arma electoral. Per això l'Administració Trump no va trigar a aprovar un rescat de 50.000 milions de dòlars que, a més, li obre la porta a entrar en el capital de diverses d'elles, la qual cosa va arribar a alertar sobre una possible nacionalització.

2. Els viatgers no desapareixeran: El nombre de passatgers diaris ha crescut fins als 200.000 des dels seus mínims registrats a mitjan abril, en 87.000 (només als EUA). "Això és un raig d'esperança", reconeix Raymond James (Savanthi Syth), analista especialitzat en aerolínies. "Encara que segueixin en nivells baixos, les xifres van en la bona direcció", sentencia.

Si el nombre de viatgers va recuperant els seus nivells normals, els beneficis no trigaran a fer-se notar entre les aerolínies, assevera Samantha McLemore, gestora del Miller Opportunity Trust Fund. A més, han estat capaços de recaptar capital durant la crisi, de manera que "podran refinançar-se per sortir-se'n", assegura.

3. Les aerolínies són a prova de crisi: durant sis mesos posteriors als atemptats del 11-S al 2001, el brot del SARS al 2003 i la crisi financera mundial del 2008, el sector va reaccionar amb pujades d'entre el 80% i el 120%. Però llavors, com s'explica l'espantada de Buffett? Els experts apunten que l'Oracle d'Omaha ja tenia la indústria a la seva llista negra des que va perdre molts diners perquè algunes es van declarar en fallida fa anys.

QUÈ PASSA AMB IAG?

El conglomerat d'aerolínies que integra pesos pesants com l'espanyola Ibèria o la britànica British Airways ha encadenat diverses sessions de fortes pujades recentment. Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, no són més que cants de sirena que hem d'ignorar.

Així ho afirma l'analista de Bolsamanía, J.M. Rodríguez, i recorda que IAG és el segon valor de l'Ibex que més cau en el que va de 2020 (-66%). "No podem començar a fer celebracions, ja que malgrat les importants pujades dels últims dies, el preu continua construint màxims i mínims decreixents", alerta.

Noticias relacionadas

contador