• El Dow ha pujat un 4% després del triomf de Trump i l'S&P 500 un 3%
  • Encara que el Nasdaq 100 només ha enregistrat una pujada del 0,6%
wall-street-sort-sa-loupe-pour-y-voir-plus-clair

Compres moderades a Wall Street, en una jornada més curta de l'habitual per a la borsa americana, que tancarà a les 19:00 hora espanyola després d'haver romàs tancada aquest dijous per la festivitat d'Acció de Gràcies.

  • 38.239,66
  • -
  • 17.718,30
  • 1,65%
  • 5.533,90
  • -

Tant el Dow Jones com el S&P 500 van marcar nous màxims històrics el dimecres i tornen a marcar cotes màximes aquest divendres per quarta jornada consecutiva. Tots dos índexs acumulen una revaloració del 4% i del 3%, respectivament, després de la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials dels EUA. Com si del propi Santa Claus es tractés, el nou president americà ha propiciat un autèntic ral·li borsari després de la seva elecció, que no obstant això no ha estat seguit de manera tan entusiasta pel sector tecnològic.

Per exemple, el Nasdaq 100, que engloba a les principals empreses tecnològiques americanes com Apple, Amazon, Alphabet o Microsoft, tan sols s'ha revaloritzat un 0,6% des de la victòria del polèmic milionari en els comicis.

Respecte a la temporada de vendes nadalenques, la detallista Target ha confirmat que les seves vendes per internet han marcat un rècord històric, en créixer per sobre del 10%. En conjunt, Target, que puja menys del 1%, ha assenyalat que l'inici de la temporada ha estat forta.

Els experts esperen que el bon comportament de la renda variable i les bones dades de confiança dels consumidors publicats últimament impulsin el consum durant tot el cap de setmana i en el conjunt del quart trimestre. Segons dades de Tova Digital Insights citats per MarketWatch, en la jornada d'aquest dijous, Dia d'Acció de Gràcies, els consumidors americans van comprar productes per valor de 115.000 milions de dòlars a través dels seus dispositius mòbils.

A més, Johnson & Johnson ha realitzat una oferta per comprar la biotecnològica suïssa Actelion per 17.000 milions de dòlars. Les seves accions es disparen més del 13% després de la notícia.

A nivell econòmic, els inventaris majoristes d'octubre han baixat un 0,4%, enfront de la pujada esperada del 0,3%. I el dèficit de la balança comercial d'octubre s'ha situat en -62.000 milions de dòlars, enfront dels -59.200 milions anticipats pel consens. A més, el PMI serveis preliminar de novembre, elaborat per Markit, ha baixat lleugerament fins a 54,7 des de 54,8 a l'octubre, gairebé en línia amb la dada de 54,8 esperat.

Des de les eleccions, la rendibilitat dels bons ha augmentat per la previsió de major despesa pública, major creixement econòmic i una inflació més alta

Al mercat de petroli, el cru West Texas (WTI), de referència a EUA, cau un 1,6%, fins a 47,19 dòlars. Per la seva banda, l'euro rebota un 0,5%, fins a 1,0613 dòlars, després de marcar aquest dijous un mínim anual en 1,0519. I la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta lleugerament fins al 2,354%, després de registrar dimecres passat un nou màxim anual en el 2,417%.

A nivell estratègic, Christian Gattiker, estrateg cap del banc suís Julius Baer, comenta que la borsa americana ha pujat amb força des del triomf de Trump per les “fantasies reflacionàries” del mercat, en anticipar que les possibles polítiques del nou president impulsaran la inflació. Alguna cosa semblat al que ocorre amb el preu del petroli i el compromís de l'OPEP per retallar la seva produccción en els propers mesos.

“Des de les eleccions, la rendibilitat dels bons ha augmentat de manera important per la previsió de major despesa pública, major creixement econòmic i, en última instància, una inflació més alta”, afirma Markus Allenspach, director de Renda Fixa de Julius Baer.

“La inflació tornarà a l'economia si els compradors estan disposats a acceptar preus més alts. En aquest sentit, les dades de compres d'aquests dies són bastant importants perquè el mercat avaluï la probabilitat de pujades generals dels preus”, conclou aquest expert.

contador