wallstreet

Wall Street cotitza amb pujades del 0,1% de mitjana. Els índexs de la borsa de Nova York aposten aquest dimecres pel verd recolzats, de nou, en les esperances d'un estímul fiscal, i a l'espera del que decideixi la Reserva Federal (Fed) després de la reunió sobre els tipus, i al que pugui dir sobre el futur de l'economia nord-americana.

  • 39.760,59
  • -

La possibilitat que republicans i demòcrates arribin a un acord sobre el nou paquet d'ajudes segueix animant els inversors. Aquest dimarts la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, el líder de la majoria del Senat, Mitch McConnell, el líder de la minoria del Senat, Chuck Schumer, i el líder de la minoria de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, es van reunir per avançar en les converses, i les sensacions són bones.

"Sóc optimista i crec que serem capaços de completar una entesa en algun moment, i aviat", va dir McConnell un cop finalitzat la reunió. Per la seva banda, Schumer va assegurar que tant republicans com demòcrates estan "fent progressos, i espero que puguem arribar a un acord aviat".

No obstant això, els guanys a Wall Street estan una mica contingudes després d'haver conegut la dada de les vendes al detall de novembre. Segons el Departament de Comerç, s'ha registrat una caiguda més pronunciada del que s'esperava, ja que les vendes al detall als EUA van caure un 1,1% en l'onzè mes de l'any, quan el consens d'analistes esperava que fos només del 0,3%.

Els experts de Pantheon Macroeconomics han fet diversos comentaris al respecte. Primer, avisen que "la temporada de vacances no ha acabat, i desembre podria veure un fort repunt de les vendes al detall, tot i que les creixents restriccions per la COVID ho fan menys probable". I segon, assenyalen que "la debilitat de les vendes no es deu a la manca de recursos", i és que les llars no s'estan veient limitats per la falta de diners en efectiu, sinó a la situació a causa de la pandèmia. "Aquestes dades són més febles del que s'esperava, per la qual cosa és d'esperar que es produeixin revisions a la baixa en el creixement del quart trimestre. I el risc d'una contracció total del PIB durant el primer trimestre està augmentant", assenyalen.

Per la seva banda, des d'Oxford Economics es mostren preocupats. "Les vendes al detall segueixen sent un 3,6% per sobre del seu nivell anterior a l'època de crisi, però la fragilitat dels consumidors durant la temporada de vacances és preocupant". I és que es veuen afectats per la la nova onada de la COVID-19, que ha portat a hospitalitzacions i morts generalitzades a tot el país. "El ressorgiment de la por del virus i les regles de distanciament social més estrictes" estan fent efecte, i és que "amb la disminució de la mobilitat, la reducció de l'ocupació i la demanda vacil·lant, la temporada de vacances podria resultar bastant miserable" per l'economia dels EUA.

A l'altre costat de l'Atlàntic, les borses cotitzen amb signe mixt. Al Vell Continent l'IBEX 35 i el CAC cotitzen en vermell, mentre que FTSE i DAX opten pel verd. Les bones dades sobre l'economia europea que s'han conegut no serveixen perquè Europa opti en bloc pel verd. I és que el que digui avui la Fed inquieta, i molt, els inversors.

La Reserva Federal publicarà aquest dimecres la seva declaració amb projeccions sobre la postura de la política monetària, i s'espera que doni a conèixer també la seva visió a llarg termini sobre l'economia dels EUA. Podria millorar-la, ara que ja s'ha començat a administrar la vacuna contra la COVID-19.

contador