guerra comercial trump jinping portada

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha rebutjat estar preocupat per una possible desestabilització de l'economia del país, en al·legar que veu molt poc risc de recessió malgrat una setmana volàtil als mercats mundials de bons. En aquesta línia, insisteix que la seva guerra comercial a la Xina "no està fent cap mal" al país nord-americà i, lluny d'arribar a un acord amb el gegant asiàtic, insinua que Pequín hauria de resoldre abans la crisi a Hong Kong.

El mercat de bons va deixar dimecres un senyal que pot arribar a interpretar-se com una bestreta de possible recessió a l'horitzó. I és que, per uns instants la setmana passada, els inversors de bons van arribar a exigir un tipus d'interès més alt per als bons del Tresor a dos anys que per als de 10 anys, cosa que es coneix com a inversió de la corba de tipus i reflecteix la pèrdua de confiança en el creixement econòmic del país a curt termini.

Encara que, tot i la preocupació generalitzada, el president nord-americà ha descartat davant els periodistes que estiguin en un "procés de recessió". "Estem tremendament bé. Els nostres consumidors són rics, els vaig fer un gran retallada d'impostos i estan carregats de diners", ha sentenciat el president. No obstant això, fonts properes al govern asseguren que el president nord-americà va trucar personalment als mandataris de J.P Morgan, Bank of America i Citigroup, tal com avança CNBC, per demanar-los que mirin per la salut del consumidor nord-americà. La resposta va ser clara: al consumidor li va bé, però li aniria millor si es posés fi a la guerra comercial.

Pel que fa a aquesta última, el president dels EUA s'ha mostrat menys optimista i ha assegurat que tot i que creu que la Xina estaria disposada a arribar a un acord, ell "encara no està disposat". "M'agradaria que la solució al problema de Hong Kong es desenvolupés d'una manera molt humanitària", ha dit Trump. "Crec que seria molt bo per a l'acord comercial", ha justificat el president. Així mateix, l'assessor econòmic de la Casa Blanca, Larry Kudlow, ha confirmat que els responsables de comerç dels dos països parlarien d'aquí a 10 dies i que "si les reunions donen resultat... estem planejant que la Xina vingui als EUA" per avançar en les negociacions sobre el final de la batalla comercial.

Així mateix, els col·laboradors del president han volgut enviar un missatge tranquil·litzador. L'assessor comercial de la Casa Blanca, Peter Navarro, ha qüestionat que la corba de rendiment s'hagi invertit. Ha assegurat que la corba era "plana" i que això suposa un senyal que "el capital estranger està fluint cap als EUA", cosa que provoca que "estiguin pujant els preus dels bons a llarg termini i baixant els rendiments".

Una recessió podria portar molt males conseqüències per Donald Trump, que està construint la seva candidatura per al 2020 i els resultats econòmics podrien afectar negativament. El president dels EUA va dir als votants durant un míting a la setmana passada que no tenien "una altra opció" que votar per ell per preservar els seus llocs de treball i inversions. Però els líders demòcrates es troben a l'aguait. I és que candidats presidencials demòcrates es van unir diumenge analistes econòmics per afirmar que les polítiques comercials erràtiques de l'administració Trump són els culpables de l'augment de la incertesa, la decepció de la inversió empresarial i la volatilitat del mercat.

LA CASA BLANCA DEFENSA LA GUERRA COMERCIAL AMB LA XINA

Encara que tant Peter Navarro com Kudlow han defensat amb fermesa la guerra comercial que Trump està entaulant amb la Xina. Recordem que el president va anunciar que imposaria uns aranzels del 10% a 300.000 milions dòlars de les importacions procedents del gegant asiàtic. Anaven a entrar en vigor el setembre, tot i que finalment s'han retardat fins al desembre.

Navarro ha argumentat que el país nord-americà està guanyant la guerra comercial tot i les crítiques que s'estan rebent. Sobretot, per part dels agricultors nord-americans, que al·leguen que la guerra comercial els està perjudicant. "Estem en una mena de guerra tecnològica amb la Xina, i no podem permetre que ens robin les joies de la nostra família, que és el cor del miracle del creixement econòmic nord-americà", ha sentenciat Kudlow.

Noticias relacionadas

contador