guerra comercial portada nueva banderas china eeuu

Les dues primeres potències mundials han reprès les converses per posar fi a la seva disputa comercial a la matinada d'aquest dimecres a Xangai. És la primera cimera bilateral després que les negociacions arribessin a un alto al maig, però les expectatives que s'arribi a algun acord a curt termini són escasses. A més, el president dels EUA, Donald Trump, ha carregat contra la Xina en un tuit hores abans del partit.

Quan el representant comercial dels Estats Units, Robert Lighthizer, i el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, van aterrar al centre comercial xinès dimarts, Trump va acusar Pequín en Twitter de ser els responsables de l'estancament de les negociacions i ha advertit d'un pitjor resultat per a la Xina si seguia fent-ho.

"El meu equip està negociant ara amb ells, però sempre canvien l'acord al final en el seu benefici. Probablement estan esperant que guanyin els demòcrates. Llavors podrien aconseguir un GRAN tracte, com durant els últims 30 anys, i continuar estafant els EUA, que ara és més gran i està millor que mai abans. El problema de seguir esperant és que, quan jo guanyi, el tracte que obtindran serà molt més dur que el que estem negociant ara... o no hi haurà cap tracte en absolut", va escriure Trump.

Les reunions d'aquesta setmana són les primeres converses comercials en persona des de la treva aranzelària que Trump i el president xinès Xi Jinping es van donar durant la cimera del G-20 el mes passat. A més, es produeixen quan les dades oficials han mostrat que l'activitat industrial de la Xina es va reduir per tercer mes consecutiu el juliol, cosa que subratlla les creixents tensions en la segona major economia per la guerra comercial.

El viceprimer ministre Liu es va reunir i va estrènyer la mà de Lighthizer i Mnuchin al Xijiao State Guest Hotel de Xangai davant dels mitjans dimecres al matí abans de les negociacions del dia, però els funcionaris no han fet cap comentari públic.

La disputa comercial s'ha prolongat durant més d'un any, amb les dues economies més grans del món imposant aranzels per milers de milions de dòlars a les importacions mútues, interrompent les cadenes de subministrament mundials i sacsejant els mercats financers.

S'esperava que les converses de Xangai se centrin en gestos de "bona voluntat", com els compromisos xinesos de comprar productes agrícoles nord-americans i els passos dels Estats Units per alleujar algunes sancions contra el gegant xinès d'equips de telecomunicacions Huawei Technologies, va dir a Reuters una persona familiaritzada amb les converses.

El tabloide estatal xinès Global Times va dir que els negociadors nord-americans han de mostrar sinceritat i tenir "expectatives raonables" després de fer "demandes poc realistes que violin la sobirania i dignitat de la Xina".

Ha afegit que si "Washington encara té la il·lusió que Pequín d'alguna manera cedirà i es comprometrà en assumptes relacionats amb la sobirania i altres interessos centrals relacionats per arribar a un acord, llavors no hi haurà cap acord".

Noticias relacionadas

contador