dl liz truss mp conservative party tory cabinet elizabeth pd
Sharecast / public domain image

Lizz Truss ha estat elegida aquest dilluns nova primera ministra del Regne Unit en substitució de Boris Johnson. Truss, fins ara ministra d'Exteriors, ha aconseguit la majoria dels vots dels membres del Partit Conservador, 81.326 enfront dels 60.319 obtinguts per Rishi Sunak, l'altre candidat. La participació ha estat del 82,6%.

Truss, que es convertirà en la tercera dona a ocupar el número 10 de Downing Street, ha afirmat que complirà les seves promeses i que té un "pla audaç" per reduir els impostos i fer créixer l'economia del Regne Unit.

Pel que fa a la crisi energètica, ha assenyalat que farà front a les pujades de les factures, però que també treballarà pensant en els problemes del subministrament a llarg termini.

Durant el seu discurs, ha agraït a Sunak per la seva "campanya molt renyida" i a Boris Johnson per enfrontar-se a Vladimir Putin, fer el Brexit, implementar la vacuna contra la Covid i "aixafar Jeremy Corbyn". Així mateix, Truss s'ha mostrat convençuda que el Partit Conservador derrotarà els laboristes a les eleccions generals del 2024.

Aquest dimarts Johnson presentarà primer formalment la seva dimissió a la reina i després Isabel II trucarà a Truss per demanar-li que formi govern. Un cop complert aquest acte constitucional, que tindrà lloc a Balmoral, la nova primera ministra viatjarà a Londres per designar els membres del seu Executiu.

La nova líder té per davant un gran desafiament polític, que està marcat per fer front a la inflació més alta al Regne Unit des de fa 40 anys i a unes factures de llum i gas amb uns preus desorbitats.

"Ha arribat el moment que Liz posi les seves paraules en acció i abordi la crisi sense precedents al Regne Unit. Ella ha estat molt eloqüent sobre el maneig de la crisi del cost de vida que empitjora. Per a aquests temps sense precedents, necessitem accions sense precedents de part seva, i qualsevol error en fer-ho només empitjorarà la situació per al Regne Unit", ha indicat Naeem Aslam, d'Avatrade.

David Fagan, de Make UK, ha fet referència que "la indústria en aquest moment necessita una acció decisiva del nou govern per ajudar-la a superar un període prolongat d'augments sense precedents a les factures d'energia, augment del cost de les matèries primeres i escassetat crítica de mà d'obra per mantenir la Gran Bretanya com a líder de la innovació al món".

Per Frédérique Carrier, Cap d'Estratègia d'Inversió de RBC Wealth Management, Truss sembla menys conservadora "fiscalment" que Sunak i que el seu pla de baixar els impostos implicarà un endeutament més gran, cosa que al seu torn portarà el Banc d'Anglaterra a augmentar les taxes de manera més agressiva. Carrier també ha destacat que és menys probable que Truss repari la relació comercial entre el Regne Unit i la UE, com podria haver-ho fet Sunak.

"Ella va interrompre les converses amb la UE sobre el protocol d'Irlanda del Nord a principis d'aquest any i va preferir prendre mesures unilaterals. Una postura tan dura sobre aquest tema podria conduir en última instància a una guerra comercial amb una regió que continua sent el principal mercat d'exportació del Regne Unit. Això seria problemàtic atesa la ja feble economia del Regne Unit”.

Els experts d'Oxford Economics han subratllat que el mandat de Liz Truss estarà definit per la resposta a la crisi del cost de vida. "Les mesures proposades a la seva campanya de lideratge són clarament inadequades i el seu pla de simplement reduir els impostos donaria com a resultat una caiguda del PIB d'1 punt percentual més al primer semestre del 2023".

Des de la companyia britànica també han posat de manifest el caràcter combatiu de la nova primera ministra cap al protocol amb Irlanda del Nord, "cosa que augmenta el risc d'una guerra comercial amb la UE".

contador