cbserguei lavrov short1

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va advertir aquest dilluns en una entrevista al programa El Gran Joc a la televisió pública (Pervyi Kanal) que hi ha un "perill real" que hi hagi una tercera guerra mundial, aquesta vegada nuclear.

"El perill és greu, és real, no es pot subestimar", va dir el polític rus. De fet, Interfax recull que Lavrov va comparar la situació internacional actual amb la viscuda durant la Crisi dels Míssils de Cuba el 1962, un dels moments més tensos entre l'URSS i els EUA durant la Guerra Freda.

Segons va dir, "en aquell moment hi havia poques regles de fet, regles escrites", però "les regles de conducta eren força clares: estava clar a Moscou com s'estava comportant Washington, i Washington tenia clar com s'estava comportant Moscou. I ara, en general, queden poques regles", va ressaltar.

A més, Lavrov ha apuntat que en aquella època "hi havia un canal de comunicació en què confiaven" tant els nord-americans com els russos, i "ara no hi ha tal canal i ningú està intentant crear-lo". De fet, ha remarcat que "els tímids intents que es van fer en una etapa primerenca no van donar gaire resultat". Per això, el ministre d'Exteriors rus ha assenyalat que els detonants d'un conflicte d'aquestes característiques podrien ser la manca de comunicació entre Rússia i els Estats Units o l'enviament d'armes d'aquest país a Ucraïna per respondre a la invasió de Moscou. Sobre aquest assumpte, Lavrov va assegurar que l'OTAN "està en essència en guerra amb Rússia".

Per això, preguntat sobre allò que Moscou està disposat a fer per evitar l'esclat d'una tercera guerra mundial, el ministre d'Exteriors va dir: "Rússia ja ha estat fent molt i durant molts anys". "Durant l'administració de Trump, vam advocar al més alt nivell a Moscou i Washington per reafirmar la declaració de Gorbatxov i Reagan del 1987 que no hi pot haver guanyadors en una guerra nuclear".

I va continuar recordant que “vam instar l'equip de Trump a reproduir aquesta declaració, que és molt important, important per als nostres pobles, però també per al món sencer. Amb l'administració Biden molt ràpidament, i el juny de l'any passat durant la cimera a Ginebra els nostres presidents van fer aquesta declaració”.

També va recordar que una declaració similar al nivell més alt va ser feta pels cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU. "I aquesta és la nostra posició de principis, en partim", va concloure Lavrov.

"SENT QUE PERD A UCRAÏNA"

Unes paraules que aviat han trobat resposta. El ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha afirmat aquest dimarts que quan Rússia parla de la possibilitat que es deslliuri una tercera guerra mundial, aquesta vegada nuclear, és perquè sent que està perdent la batalla a Ucraïna. "Rússia perd l'última esperança d'espantar el món perquè no doni suport a Ucraïna. Per això es parla d'un perill real de la Tercera Guerra Mundial", ha dit al compte de Twitter.

Així, segons la seva opinió, les paraules del mandatari rus només signifiquen que "Moscou sent la derrota a Ucraïna. Per tant, el món ha de redoblar el seu suport a Ucraïna perquè prevalguem i salvaguardem la seguretat europea i mundial".

Noticias relacionadas

contador