• El procés d'elecció de les noves seus constarà de quatre fases
  • Cada país podrà presentar una única oferta per acollir una de les dues seus en disputa
  • La discussió per decidir el procés va durar tot just 4 minuts
  • Espanya s'ha ofert a acollir l'EMA a la torre Agbar de Barcelona
ep diaeuropa banderala union europea
THINKSTOCK

Els vint-i-set països que formaran la Unió Europea (UE) després del Brexit han acordat el procés, que es dividirà en quatre fases, per triar les nou seus l'Agència del Medicament i l'Autoritat Bancària Europea que actualment estan ubicades a Londres i hauran d'abandonar la capital britànica.

Així ho ha anunciat aquest dijous via Twitter el president del Consell Europeu, Donald Tusk, després d'acabar la reunió mantinguda pels caps d'Estat i de Govern de la UE, excepte Regne Unit, en el marc de la cimera que té lloc aquest dijous i divendres a Brussel·les. "Acordat. La UE27 decidirà per votació al novembre sobre la reubicació de les agències de la UE que actualment són al Regne Unit", va publicar.

QUATRE ETAPES

D'aquesta manera, a la primera de les etapes per prendre la decisió final, els Estats membres han de presentar les candidatures per acollir una o dues agències abans del 31 de juliol, segons explica l'agència EFE. Posteriorment, ja a la segona fase, la Comissió Europea s'encarregarà d'avaluar les propostes en base dels criteris de decisió acordats pels països. Aquesta anàlisi ha d'estar llest abans del 31 de setembre. Això sí, l'Executiu comunitari no farà un rànquing ni una selecció de les candidates que consideri millors.

A la penúltima etapa, que durarà fins al 31 d'octubre, els països mantindran una "discussió política" sobre la base de l'avaluació de l'Executiu comunitari. I, finalment, els ministres decidiran per votació la seu per a ambdues agències al novembre.

La votació final per l'elecció de les seus de l'EMEA i l'EBA serà secreta i cadascun dels Vint-i-set tindrà el mateix nombre de punts

Els encarregats de fer la votació seran els ministres d'Afers Generals. Aquesta votació es farà en un màxim de tres rondes i seguirà l'esquema que ja es va utilitzar el 2013 per reubicar la seu de CEPOL, agència de la UE per a la formació policial, que es va traslladar de Londres a Budapest: serà secreta i cada un dels vint-i-set votants tindrà el mateix nombre de punts. D'aquesta manera, podran distribuir cadascun 3, 2 i 1 punts a les candidates segons el seu ordre de preferència. Si alguna d'elles aconsegueix 3 punts de més de la meitat dels països (14), es considera que ha estat escollida, mentre que si no és així passaran a la següent ronda les tres candidates amb major nombre de vots. I, si hi ha segona ronda, cada país tindrà un punt, de manera que si alguna aconsegueix 14 serà la triada, mentre que si no és així les dues amb major puntuació passaran a la ronda final.

En primer lloc es decidirà la nova seu de l'Agència del Medicament (EMEA), de manera que el país que es quedi amb ella haurà de renunciar a acollir l'Autoritat Bancària Europea (EBA).

UNA OFERTA PER AGÈNCIA

Segons el que s'ha pactat, cada país podrà presentar una única oferta per agència i haurà de defensar la seva candidatura demostrant com s'ajusta als criteris per a l'elecció i concretar quins edificis ofereixen per a la seu i sota quines condicions financeres.

Els criteris que la Comissió Europea tindrà en compte en la seva avaluació seran l'accessibilitat de la ubicació, l'existència d'instal·lacions educatives adequades per als fills dels treballadors i l'apropiat accés al mercat laboral, seguretat social i assistència mèdica per als seus fills i cònjuges.

Així mateix, es valoraran les garanties que la agències poden estar en funcionament el dia de la sortida del Regne unit, així com que es doni continuïtat al negoci i l’"expansió geogràfica". La discussió per decidir el procés va durar tot just 4 minuts, segons va comentar el portaveu de Tusk.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) compta amb 890 treballadors en plantilla però rep cada any visites d'uns 35.000 experts de la indústria, segons dades de la UE, mentre que l'Autoritat Bancària Europea (EBA) té 159 empleats.

Espanya aposta per aconseguir l'EMA, concretament per ubicar-la a la torre Agbar de Barcelona, ​​per la qual cosa no ha presentat cap oferta per acollir l'EBA.

Noticias relacionadas

contador