annegret kramp karrenbauer cdu microfono

L'escàndol de la regió de Turíngia ja s'ha cobrat la seva primera víctima política. La líder de la CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, ha anunciat la seva renúncia a competir per a succeir a Angela Merkel en la Cancelleria després que el partit trenqués el cordó sanitari a l'extrema dreta i votés a la regió oriental germana al costat d'Alternativa per a Alemanya (AfD). També abandonarà la presidència del partit conservador.

Karrembauer, que actualment és ministra de Defensa i s'alçava com la favorita en la carrera per la successió de la canceller, ha decidit renunciar a la seva candidatura i també al lideratge del partit a l'estiu, que ostenta des de desembre de 2018, ha anunciat l'agència de notícies DPA i posteriorment han confirmat altres mitjans alemanys com Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Handeslblatt i Die Welt.

La considerada com a 'dofí' de Merkel ha estat incapaç d'imposar disciplina al partit, que s'ha vist embolicat en la polèmica per l'ocorregut a Turíngia, i això ha acabat per minar la seva credibilitat. A la regió de l'est del país va sortir elegit en el parlament regional un candidat liberal amb els vots de la ultradreta de AfD i també de la CDU.

Era la primera vegada que ocorria una cosa així, ja que la CDU va decidir trencar el fins llavors ferm cordó sanitari alemany contra la ultradreta, instaurat després de la segona guerra mundial i l'ocorregut amb els nazis, en votar en contra de les directrius del partit a Berlín i de les ordres de la pròpia Kramp-Karrenbauer, que va quedar desautoritzada. No obstant això, i malgrat això, sembla que Merkel vol que l'encara líder dels conservadors, coneguda com 'AKK', continuï sent ministra.

L'anunci serà considerat com el tret de sortida a la carrera pel lideratge del partit, al qual podrien tornar a optar els antics rivals de Karrenbauer, Friedrich Merz i Jens Spahn. Però també posa en dubte el futur polític de la CDU, i el de la major economia d'Europa, una vegada que Merkel deixi la cancelleria en 2021. I és que Karrenbauer era considerada per molts com la clara successora de Merkel, que dirigeix Alemanya des de 2005.

El moment en el qual es produeix aquesta tempesta política en la CDU no pot ser pitjor, ja que manté una feble coalició de govern amb el Partit Socialdemòcrata (SPD) i en els últims mesos no deixa de caure en les enquestes.

Noticias relacionadas

contador