rba dl australia reserve bank of australia aussie aud
RBA

El Banc de la Reserva d'Austràlia ha pujat els tipus d'interès en 50 punts bàsics, en línia amb les previsions dels analistes, fins al 2,35%. És la cinquena vegada consecutiva que el banc central australià incrementa les taxes, des que va començar a elevar el preu dels diners al maig.

La inflació a Austràlia es va situar al 6,1% durant el trimestre del juny, per sobre del rang objectiu d'entre el 2% i el 3%. El governador del banc central, Philip Lowe, ha assenyalat en un comunicat que aquesta xifra "és la més alta des de principis dels anys 90 i s'espera que segueixi augmentant als propers mesos". "Els factors mundials expliquen gran part de l'augment de la inflació, però també hi influeixen els factors interns. Hi ha pressions a l'alça generalitzades sobre els preus a causa de la forta demanda, la rigidesa del mercat laboral i les limitacions de capacitat en alguns sectors de l'economia", ha afegit.

Espera també el supervisor monetari que la inflació arribi al punt màxim a finals d'aquest any i que després torni a baixar cap al rang del 2-3%. La moderació prevista de la inflació reflecteix la resolució en curs dels problemes mundials de l'oferta, els descensos recents dels preus d'algunes matèries primeres i l'impacte de la pujada dels tipus d'interès. Les expectatives d'inflació a mitjà termini continuen ben ancorades, i és important que sigui així. La previsió del banc és que la inflació de l'IPC se situï al voltant del 7% el 2022, una mica per sobre del 4% el 2023 i al voltant del 3% el 2024.

Pel que fa a l'economia australiana, Lowe ha expressat que "segueix creixent amb solidesa i la renda nacional es veu impulsada per un nivell rècord de la relació d'intercanvi". "El mercat laboral està molt ajustat i moltes empreses tenen dificultats per contractar treballadors", ha incidit. La taxa de desocupació va continuar baixant al juliol fins al 3,4%, la taxa més baixa en gairebé 50 anys. Tant les vacants com els anuncis d'ocupació es troben a nivells molt alts, cosa que suggereix un nou descens de la taxa d'atur als propers mesos. "Més enllà d'això, s'espera un cert augment de la taxa de desocupació a mesura que s'alenteix el creixement econòmic", ha dit Lowe.

"El nou augment dels tipus d'interès que s'ha produït avui contribuirà a fer que la inflació torni a assolir l'objectiu i a crear un equilibri més sostenible entre la demanda i l'oferta a l'economia australiana", ha prosseguit el governador del banc central. Alhora, ha declarat que "el Consell espera augmentar els tipus d'interès als propers mesos, però no té una trajectòria preestablerta". Pel que fa a la magnitud i calendari de les futures pujades dels tipus d'interès, "es guiaran per les dades que es rebin i per l'avaluació del Consell de les perspectives de la inflació i del mercat laboral", ha afirmat.

Noticias relacionadas

contador