ep vecinos de sevilla aplauden desde sus balcones al personal sanitario del hospital infanta luisa
Eduardo Briones - Europa Press - Archivo

El comportament del consum privat durant el segon trimestre ha caigut per les mesures de confinament i pel context d'incertesa. Això ha provocat que la taxa d'estalvi de les llars hagi mostrat un fort repunt entre abril i juny, segons les estimacions del Banc d'Espanya, que assenyalen el descens del consum, més que no pas la baixada de rendes, com el causant d'aquesta situació provocada per les restriccions a la mobilitat a causa de la pandèmia del covid-19.

Així, preveuen que, durant el segon trimestre, la caiguda de la demanda hauria estat més inflada que entre gener i març, període en el qual ja es va contreure un 7,3% en termes intertrimestrals, reculada que va arribar al 16% en el cas de la compra de béns duradors. En concret, assenyalen que a l'abril i maig les matriculacions d'automòbils particulars van mostrar descensos del 98% i del 63% interanual respectivament.

A més, els components de l'índex de comerç al detall que mesuren la despesa en roba i calçat i en equipament de la llar es van contreure a l'abril entorn del 80% i 60% interanual, respectivament, mentre que la reculada de la despesa en serveis hauria estat també molt elevat, donat el tancament de l'activitat en l'hostaleria.

Per part seva, la confiança dels consumidors va mostrar una deterioració molt acusada en aquest mateix mes, fins al nivell més baix de la història, abans de registrar una tímida recuperació al maig. "La reducció del consum, molt condicionat per les mesures de confinament, hauria estat considerablement més intens que el de les rendes, la caiguda de les quals s'hauria vist esmorteïda per les mesures de suport fiscal", explica l'organisme al seu últim butlletí econòmic.

DESACCELERACIÓ DEL CRÈDIT

En línia amb aquesta evolució del consum, el crèdit destinat a aquest efecte hauria presentat una important desacceleració en aquest període, igualment afectat pel confinament de la població i l'augment de la incertesa. Així, el fort descens de la demanda de finançament, juntament amb una oferta de crèdit possiblement més restrictiva, es va reflectir en un enfonsament de les noves operacions creditícies en tots els segments de préstec a les persones físiques a l'abril, i, especialment, en el finançament destinat a consum.

En aquest sentit, el Banc d'Espanya destaca que la caiguda del crèdit per a consum hauria estat més alt en absència de moratòries sobre els deutes bancaris, sobretot els que no tenen garantia hipotecària.

Noticias relacionadas

contador