hipoteca portada alquiler

Demanar la moratòria hipotecària anunciada ahir pel Govern com una de les seves mesures estrella per pal·liar l'impacte econòmic del coronavirus serà una veritable odissea. La llista d'exigències que imposa el Reial decret, al qual ha tingut accés Bolsamanía, és enorme, i molts dels documents que exigeix són gairebé impossibles d'obtenir en l'actual situació de confinament. Per si no fos prou, els bancs volen elevar les moratòries a escriptura pública davant notari per accedir a no qualificar les hipoteques com a moroses. Massa enfarfecs per ajornar una sola quota de la hipoteca (en principi).

El Reial decret estableix literalment que cal acreditar el compliment dels requisits per poder accedir a aquesta moratòria, com ara quedar-se a l'atur o reduir notablement les vendes, "mitjançant la presentació dels següents documents:

a) En cas de situació legal de desocupació, mitjançant certificat expedit per l'entitat gestora de les prestacions, en què hi figuri la quantitat mensual percebuda en concepte de prestacions o subsidis per desocupació.

b) En cas de cessament d'activitat dels treballadors per compte propi, mitjançant certificat expedit per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària o l'òrgan competent de la Comunitat Autònoma, en el seu cas, sobre la base de la declaració de cessament d'activitat declarada per l'interessat.

c) Nombre de personas que viuen a l'habitatge

i. Llibre de família o documento que acrediti la situació de parella de fet.

ii. Certificat d'empadronament relatiu a les persones empadronades a l'habitatge, amb referència al moment de la presentació dels documents acreditatius i els sis mesos anteriors.

iii. Declaració de discapacitat, de dependència o d'incapacitat permanent para dur a terme una activitat laboral.

d) Titularitat dels béns:

i. Nota simple del servei d'índex del Registre de la Propietat de tots els membres de la unitat familiar.

ii. Escriptures de compravenda de l'habitatge i de concessió del préstec amb garantia hipotecària.

e) Declaració responsable del deutor o deutors relativa al compliment dels requisits exigits per poder ser considerats sense recursos econòmics suficients segons aquest reial decret llei."

I A SOBRE, EL NOTARI

Com ja es veu, una llista enorme i francament difícil d'obtenir en un termini raonable en la situació de confinament obligatori actual. Exigeix anar a l'Ajuntament, al Registre de la propietat, en molts casos al Registre Civil, als Serveis d'Ocupació o a l'Agència Tributària... que estan tots tancats. Alguns d'aquests documents poden aconseguir-se online, però no tots i, sobretot, no en un termini prou breu. A més, molts dels individus vulnerables poden no tenir la destresa suficient per a obtenir-los a través d'Internet, i no pot venir ningú a ajudar-los en l'estat d'alarma actual.

Per si això no fos prou, serà necessari en molts casos elevar la moratòria a escriptura pública. Fonts del sector asseguren que és imprescindible fer una novació del préstec perquè els bancs no hagin de fer provisió com a moroses aquestes hipoteques, com informa avui Bolsamanía.

Això implica en la pràctica que gairebé totes les moratòries hauran de passar per la notaria. Un greu problema quan estan tancades, i quan hi ha molts dubtes sobre si un notari pot donar fe de manera telemàtica i sense tenir davant els intervinents en el negoci. Això sí, almenys aquestes escriptures estaran exemptes de l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD), segons la disposició final primera del Decret.

Amb tantes dificultats i com que, en principi, aquesta mesura només té vigència durant un mes (una quota de la hipoteca), els observadors consideren que molt poca gent s'adherirà a la moratòria.

Noticias relacionadas

contador