ep edificios de viviendas con locales a la venta en un momento en el que la demanda de hipotecas
Eduardo Parra - Europa Press

Un dels Decrets que ha aprovat el Consell de Ministres aquest dimarts conté una moratòria del pagament de les quotes de la hipoteca de l'habitatge habitual a aquells que pateixen dificultats extraordinàries per afrontar el pagament a conseqüència de la crisi del COVID-19. Però qui s'inclou en aquesta categoria? Bolsamanía ha tingut accés al text, que estableix la impossibilitat de desnonar o exigir el venciment hipotecari, així com que no es reportaran interessos mentre duri l'ajornament.

Segons el text del decret, els supòsits de vulnerabilitat econòmica a conseqüència de l'emergència sanitària ocasionada pel COVID-10 són els següents:

  • Que el deutor hipotecari passi a estar en situació d'atur o, en cas de ser empresari professional, que sofreixi una pèrdua substancial dels seus ingressos o una caiguda substancial de les seves vendes
  • Que el conjunt dels ingressos dels membres de la unitat familiar no superi, el mes anterior a la sol·licitud de la moratòria:

i. Amb caràcter general., el límit de 3 vegades l'IPREM anual de 14 pagues.

ii. Aquest límit s'incrementarà en 0,1 vegades l'IPREM per cada fill a càrrec (0,15 si és unitat monoparental)

iii. Aquest límit s'incrementa en 0,1 vegades per cada persona major de 65 anys.

  • Que la quota hipotecària, més les despeses i subministraments bàsics, resulti superior o igual al 35% dels ingressos nets que percebi el conjunt dels membres de la unitat familiar.
  • Que a conseqüència de l'emergència sanitària, la unitat familiar hagi sofert una alteració significativa de les seves circumstàncies econòmiques en termes d'esforç d'accés a l'habitatge en els termes que es defineixen en el punt següent.

A l'efecte dels previst en aquest article s'entendrà:

- Que s'ha produït una alteració significativa de les circumstàncies econòmiques quan l'esforç que representa la càrrega hipotecària sobre la renda familiar s'hagi multiplicat per almenys 1,3

- Que s'ha produït una caiguda substancia de les vendes quan la caiguda sigui almenys del 40%

La sol·licitud moratòria comportarà la suspensió del deute hipotecari durant el termini estipulat, amb la consegüent inaplicació durant el període de vigència de la moratòria de la clàusula de venciment anticipat que consti en el contracte de préstec hipotecari.

Durant el període de vigència de la moratòria, l'entitat creditora no podrà exigir el pagament de la quota hipotecària, ni de cap dels conceptes que la integren (amortització del capital o pagament d'interessos), ni íntegrament, ni en un percentatge. Tampoc reportaran interessos.

Aquestes mateixes mesures s'aplicaran igualment als fiadors i avaladors del deutor principal, respecte del seu habitatge habitual i en les mateixes condicions que les establertes per al deutor hipotecari.

Noticias relacionadas

contador