ep sedes de bbva y banco sabadell
EUROPA PRESS - Archivo

Els clients de BBVA i Sabadell esperen veure com resulta la fusió entre totes dues entitats, si és que finalment arriba a materialitzar-se, per comprovar en quina mesura afecta els productes que tenen contractats, que també és la situació dels usuaris de Bankia i CaixaBank, la unió dels quals es troba en procés. Comptes, hipoteques, crèdits o targetes són els productes en els quals els clients poden notar el canvi.

  • 1,64€
  • 8,73%
  • 10,51€
  • -0,43%

Aquest dilluns a la tarda, BBVA i Sabadell confirmaven a la CNMV que iniciaven converses de cara a negociar una fusió. A l'espera de conèixer-ne els detalls, "les modificacions més habituals que solen notar els clients quan es produeix una fusió bancària són canvis en les condicions i les comissions, una nova oferta de productes i serveis i la irrupció d'una nova filosofia de negoci", assenyala el comparador financer HelpMyCash.

Cal recordar que les entitats poden canviar les condicions i les comissions dels seus comptes i targetes amb total llibertat, ja que el contracte d'aquests productes no té una durada concreta. Això sí, per fer cap modificació unilateralment cal haver avisat el client amb dos mesos d'antelació perquè pugui valorar si vol o no acceptar els nous termes.

És el cas contrari amb els contractes de préstecs o dipòsits, que sí que compten amb una durada determinada. En el cas dels terminis fixos, el client no notarà canvis, almenys en els termes essencials, i la rendibilitat no variarà. No obstant això, si es vol renovar un dipòsit al venciment, el client hauria d'assumir les condicions del nou banc.

PRÉSTECS, HIPOTEQUES I PRODUCTES COMBINATS

Per a qui tingui contractada una hipoteca o un préstec personal, cal tenir clar que les condicions que apareguin a l'escriptura no poden canviar. Així, en cap cas la nova entitat resultant pot canviar aspectes com l'interès, els requisits de bonificació o el termini. No és el cas dels productes combinats, és a dir, aquells que es contracten per rebaixar l'interès.

Sí que podran encarir-se, sempre que les condicions de la vinculació no s'especifiquen al contracte. Si hi estan incloses, els requisits continuaran intocables. De la mateixa manera, el banc ha d'avisar al client per endavant.

CAIXERS, OFICINES I BANCA ONLINE

Una de les conseqüències clares de les fusions bancàries és la reducció d'oficines i de plantilla. "Un dels principals objectius que tenen aquestes operacions corporatives és reduir costos i augmentar la rendibilitat del banc resultant i una manera d'aconseguir-ho és tancant locals i prescindint d'una part dels treballadors, especialment on hi ha duplicitats", afirma el comparador. De fet, els analistes de Barclays calculen que podrien tancar fins a 1.232 sucursals. L'entitat resultant de l'eventual operació comptaria amb 4.225 oficines a Espanya, 2.521 del BBVA i 1.704 del Sabadell.

"Quedar-nos sense l'establiment de proximitat del nostre banc i no poder triar una alternativa adequada és una de les moltes conseqüències que comporta la concentració bancària. I el Banc d'Espanya no hi pot fer res", lamenta Asufin. La seva presidenta, Patricia Suárez, creu que la progressiva desaparició d'oficines suposa "un pas més per crear una bretxa digital i financera entre els clients menys acostumats a l'ús de les noves tecnologies o els més necessitats d'assessorament financer, és a dir, tant el segment de més edat com el més jove de la població". "La situació d'emergència creada pel Covid-19 ha accelerat els processos de digitalització de la banca que, fins i tot sent una tendència necessària que valorem positivament, està deixant enrere tota una generació", afegeix.

D'altra banda, es calcula que la fusió aportaria gairebé 3.000 caixers nous. Els grans beneficiats serien els clients de BBVA, que fins ara només poden treure diners gratis dels terminals del propi banc, mentre que els clients del Sabadell serien els perjudicats. Actualment, poden retirar diners sense cost als caixers que té el propi banc i als caixers de Bankia i de les entitats de la xarxa Euro 6000 si retiren almenys 60 euros. Si finalment el Sabadell és absorbit pel BBVA i s'imposa la política de caixers d'aquest últim, els clients del Sabadell tindran menys caixers accessibles.

Per això, cada vegada cobra més importància la banca online. En aquest cas, és probable que, després d'una fusió, s'integrin els serveis informàtics de totes dues entitats i s'unifiquin els serveis.

Noticias relacionadas

contador