• El Partit Laborista puja a 256 escons
  • Els liberal demòcrates es recuperen fins a 12 escons
  • L'SNP escocès es queda amb 34 escons
theresa-may-jeremy-corbyn

L'escenari més temut pels mercats i el que auguraven les enquestes més pessimistes s'ha materialitzat al Regne Unit després de les eleccions parlamentàries del 8 de juny. Amb el 98% dels vots escrutats, el partit conservador de Theresa May ha guanyat les eleccions però ha perdut representació a la Cambra dels Comuns i, el que és pitjor, s'ha quedat lluny de la majoria absoluta en obtenir 310 escons a Westminster , segons el recompte de vot en 636 de 650 circumscripcions, per sota dels 326 necessaris.

Així, els 'tories' perden 13 escons i obtenen el 42,35% dels vots, mentre el socialdemòcrata Jeremy Corbyn arribaria als 260 escons i es faria amb el 40,2% dels vots, gairebé 30 més dels que va obtenir seu predecessor, Ed Miliband, el 2015. Els liberal demòcrates milloren els seus resultats fins als 12 representants en la cambra dels comuns (7,1%) i l'SNP escocès no aconsegueix repetir els seus resultats històrics de fa dos anys i cau fins a 35 parlamentaris (3,1%), dels 56 que va obtenir el 2015.

La continuïtat de May en el número 10 de Downing Street penja d'un fil després del resultat a les urnes que la premsa britànica qualifica, gairebé de forma unànime, "humiliant"

L'escenari que s'obre al Regne Unit, que en 10 dies encara oficialment les negociacions amb la Unió Europea, és el "més desastrós", assenyala Craig Erlam, analista d’Oanda. "Mentre els laboristes han d'estar de celebració, aquest bon humor no serà compartit pels mercats. Un parlament fragmentat pot ser devastador per a la intensa etapa legislativa que s'obre a partir del 19 de juny", apunta l'expert que també indica que els inversors han d'estar ara molt pendents dels possibles pactes que puguin sorgir i de la decisió que prengui l’actual primera ministra sobre el seu futur.

D'antuvi, la lliura ha patit el major impacte i acumula una caiguda de més d'un 1,30% contra l'euro i un 1,40% enfront del dòlar, tot i que ha arrencat la sessió amb un buit al voltant d'un 2% contra els dos rivals. La convocatòria d'una roda de premsa de la 'premier' a les 11:00 hores ha disparat els rumors de dimissió de la líder 'torie' i ha accelerat les caigudes de la divisa.


De fet, la continuïtat de May en el número 10 de Downing Street penja d'un fil després del resultat a les urnes que la premsa britànica qualifica, gairebé de forma unànime "humiliant". La líder conservadora va convocar les eleccions fa gairebé dos mesos com una maniobra per ratificar el seu lideratge i per ampliar la majoria parlamentària de cara a superar amb comoditat els tràmits a la Cambra dels Comuns que requereix el procés de divorci amb la UE. La pròpia May ha ressaltat aquest divendres que el país "necessita un període d'estabilitat", afegint que sempre ha actuat tenint en compte els interessos de la nació.

"El país necessita un període d'estabilitat i, siguin quins siguin els resultats, els conservadors han de garantir aquesta estabilitat perquè puguem estar units com a país", ha dit. Però la 'premier' no ha aconseguit cap dels seus objectius i el seu rival, Corbyn, ha estat el primer a donar un pas endavant i demanar la dimissió de May.

EL TRIOMF MORAL DE CORBYN

"La primera ministra va convocar aquests comicis perquè volia un mandat. El que ha obtingut és una pèrdua de seients per als conservadors, una pèrdua de vots i una pèrdua de confiança. Jo diria que és suficient per anar-se'n", ha expressat el líder socialdemòcrata després de resultar reelegit en la seva circumscripció d'Islington North, al centre de Londres, segons recullen agències britàniques.

A més, Corbyn va agrair en un comunicat als militants de la seva formació per l'èxit de la seva campanya electoral, en què van aconseguir estrènyer la bretxa amb els conservadors al reduir-la de gairebé 20 punts de diferència a un o dos. "Voldria agrair a tots els nostres membres i els que ens van ajudar, que van treballar tan dur en aquesta campanya, des de trucar a la porta fins a les xarxes socials i a tots el que van votar pel nostre programa electoral", ha assenyalat el líder laborista.

L'INDEPENDENTISME PERD TERRENY A ESCÒCIA

L'altra gran perdedora de la jornada electoral és la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. L’SNP, el partit independentista escocès, ha patit també un majúscul daltabaix en perdre 21 escons respecte a la inèdita representació que ostentaven a la cambra dels comuns de 56 escons.

Els vots que ha perdut Sturgeon han anat a parar en bona mesura als laboristes, però han estat els conservadors, que fins fa poc comptaven amb pocs suports a Escòcia, els que han aconseguit arrabassar Sturgeon bona part dels seus representants. No obstant això, la premier escocesa ha triat carregar tintes contra May i durant la seva primera compareixença davant els mitjans, ha afirmat que les eleccions han estat "un desastre" per a la primera ministra britànica.

Noticias relacionadas

contador