• Anunciarà que el Regne Unit perseguirà seguir sent un 'soci fiable aliat i amic' de la UE
  • Però es reafirmarà en el seu rebuit a un acord sobre el Brexit que deixi al seu país "meitat dins, meitat fora" de la Unió Europea

El ‘May day’ (dia de May) ha arribat. La primera ministra britànica, Theresa May, desvetllarà les seves prioritats en les negociacions sobre el Brexit amb la resta de vint-i-set estats membres de la Unió Europea (UE), en una conferència que se celebra a poc més de dos mesos de la data prevista per la premier per activar l'Article 50 del Tractat de Lisboa. Són 12 punts dels quals s'han filtrat fragments als mitjans i en els quals destaca que el país vol recuperar ple control sobre les seves fronteres.

Segons els retalls que la premsa de Regne Unit publica del discurs que oferirà May, la líder britànica confirmarà que el país deixarà el mercat únic europeu mentre tractarà d'insistir que el seu desig és seguir sent “el millor amic” dels socis europeus.

No existeix l'opció de perseguir un acord que deixi al seu país “meitat dins, meitat fora” de la Unió Europea

La premiere també tornarà a deixar clar que no existeix l'opció de perseguir un acord que deixi al seu país “meitat dins, meitat fora” de la Unió Europea, un punt que els més crítics han assenyalat com a mostra que l'Executiu britànic es decantarà per la via de el ‘hard Brexit’. A més, un altre dels aspectes en els quals posarà l'accent és en les negociacions es prevaldrà que Regne Unit aconsegueixi plena sobirania i control sobre aspectes com la immigració sobre qualsevol altre tipus d'acord.

OBJECTIU: UNA NOVA ASSOCIACIÓ ENTRE REGNE UNIT I LA UE

Les filtracions del propi gabinet de Theresa May als mitjans no donen detalls sobre cadascun dels 12 punts que presentarà la primera ministra a Lacaster House de Westminster, davant una audiència composta entre uns altres per diplomàtics estrangers i membres del seu equip negociador.

Sí ha transcendit que no buscarà una associació parcial amb la UE o mantenir un estatus com el qual ja gaudeixen altres països de “Els Vint-i-vuit”. “No volem mantenir pedacitos d'associació mentre ens n'anem”, subratllarà.

A més, s'espera que afirmi que les prioritats de les negociacions seran actuar amb “certesa i claredat” per aconseguir una “Gran Bretanya més forta, més justa i més global”, recull l'agència Efe. També anunciarà que “el nostre vot per sortir de la UE no suposa un rebuig als valors que compartim. Seguirem sent socis fiables, aliats i amics. Seguirem comprant els vostres productes, venent els nostres i negociant tan lliurement com sigui possible”.

Finalment, May assegurarà que les 12 prioritats del govern de Regne Unit perseguiran aconseguir “una nova, positiva i constructiva associació entre el Regne Unit i la Unió Europea”.

POR ENTRE ELS INVERSORS

Els mercats financers s'enfronten a la jornada amb temor que el discurs de May confirmi que el país s'encamina per la senda del 'hard Brexit', en lloc d'optar per un 'soft Brexit' que pugui iniciar un període de transició que mitigui els efectes de l'abandonament del mercat únic per a empreses i, especialment, La City de Londres.

No obstant això, experts de Julius Baer, es mostren escèptics davant la idea que el discurs de la 'premiere' ofereixi detalls significatius sobre com s'executarà el divorci amb la UE perquè els mercats financers puguin començar a valorar les dimensions del Brexit. Avisen des del banc d'inversió que, "el Tribunal Suprem ha de fallar sobre la qüestió de si el Brexit ha de passar el tall del Parlament britànic, amb el que May pot veure's perduda en al roda de premsa enmig de preguntes sobre com encararà el tràmit parlamentari i fracassar a oferir detalls clars sobre les negociacions".

A més, assenyalen també els experts de l'entitat suïssa que els inversors han de tenir en compte que, com més proper estigui l'inici de les negociacions, més escalarà el to polític".

Per tant, esperen que la lliura, que ha absorbit fins ara tot l'impacte de l'avantsala del Brexit, amb una depreciació de més d'un 19% contra el dòlar i de més d'un 13% contra l'euro, segueixi presentant un panorama marcadament a la baixa.

Noticias relacionadas

contador