• La primera ministra britànica sotmetrà a tràmit parlamentari l'acord final sobre el divorci amb la UE
  • El posicionament dels curts sobre la lliura encara no ha arribat als màxims anteriors al referèndum

La lliura esterlina ha aconseguit remuntar gran part del seu últim tram a la baixa i ha deixat màxims intradia que superen amb folgança els 1,23 dòlars, després de la conferència de la primera ministra britànica, Theresa May, en la qual ha presentat els seus plans sobre el Brexit. La moneda britànica ha pres distància amb els mínims registrats en l'arrencada setmanal i ha marcat un ral·li des de preus per sota dels 1,20 dòlars. El cable (lliura/dòlar) ha pujat fins a màxims de gairebé dues setmanes, mentre en el seu encreuament contra l'euro la moneda britànica també es recupera des de preus per sobre de les 0,8850 lliures del dilluns.

Durant el seu discurs a Lacaster House de Westminster, davant una audiència composta entre uns altres per diplomàtics estrangers i membres del seu equip negociador, la 'premiere' ha assegurat que el seu objectiu és aconseguir un acord amb la Unió Europea amb elements que assegurin el major accés possible al mercat únic. Així, ha marcat com una de les dotze prioritats que ha presentat, aconseguir un acord de lliure comerç ambiciós i audaç amb Europa. "Però vol ser clara, el que proposo no pot significar la permanència al mercat únic de la UE".

L'atenció dels operadors se centrava en la confirmació que la capdavantera britànica es decantava per la sendera del 'hard Brexit' i que no perseguiria un període de transició en les seves negociacions amb la UE després d'activar l'Article 50 del Tractat de Lisboa. Durant la seva compareixença, no obstant això, ha posat l'accent que el país vol mantenir bones relacions amb la resta de vint-i-set països, però lliura s'ha disparat realment quan ha comunicat que l'acord final sobre el Brexit es votarà al Parlament, amb el qual els fantasmes del 'hard Brexit' s'allunyen, ara com ara.

Naeem Aslam, analista de Think Markets UK, assenyala que l'acció en el preu de la lliura que ha precedit la compareixença de May, i que s'ha incrementat en els primers compassos del seu discurs, "s'ha degut al tancament de posicions abans de l'esdeveniment i que ha ajudat a crear el buit a la baixa creat el cap de setmana".

EL BARÒMETRE DEL BREXIT

Mentrestant, la divisa de Regne Unit ha desenvolupat un patró “binari”, expliquen experts de Rabobank, davant la dicotomia que es presenta: si el país adoptarà el camí de el ‘hard Brexit’ o de el ‘soft Brexit’. “Qualsevol titular que alimenti els temors de la senda dura provoca caigudes en la divisa, menteixis que quan s'incrementen les esperances que es mantindrà algun tipus d'accés al mercat únic, la lliura s'aprecia”, indiquen els analistes del banc holandès.

Analistes d'ETX Capital asseguren que davant el discurs de May el comportament no serà diferent. Així, si Regne Unit va cap a una “ruptura total amb la UE, la lliura es desplomarà molt més, però si hi ha algun punt positiu al que aferrar-se, la moneda revertirà la seva recent tendència de manera significativa”.

No obstant això, experts de Deutsche Bank destaquen que a pesar que les posicions curtes en la lliura, segons l'informe de la Comissió del Mercat de Futurs dels EUA sobre les condicions del Mercat Monetari Internacional (IMM per les seves sigles en anglès), són “considerables”, però “si les equiparem a les posicions adoptades pels inversors abans del referèndum del 23 de juny, encara no són extremes”.

Des que els britànics van decidir ‘volar sols’ el passat 23 de juny, la moneda s'ha depreciat un 19% enfront del dòlar i un 12% contra l'euro. Les previsions més pessimistes, de bancs d'inversió com a HSBC, situen el preu de la moneda entorn dels 1,10 dòlars.

Noticias relacionadas

contador