theresa-may-ue-brexit 20190522094010

El Govern del Regne Unit ha posposat la votació al Parlament Britànic de l'acord del Brexit que havia de celebrar-se el 3 de juny. La decisió s'ha pres enmig d'una nova crisi política i de fortes especulacions sobre la dimissió de la primera ministra, Theresa May.

El diari The Times ha publicat aquest dijous que la 'premier' presentarà la seva dimissió divendres, quan té previst reunir-se amb el cap del Comitè 1922, l'òrgan de govern del Partit Conservador al Parlament. May està a la corda fluixa des que el tractat del Brexit negociat per Londres i Brussel·les va naufragar per primera vegada a Westminster, el passat 15 de gener. Durant aquests mesos ha sumat dues derrotes parlamentàries que han desencadenat una greu crisi política.

L'ajornament de la quarta temptativa de supera l'examen de la Cambra dels Comuns evita una nova derrota del seu revisat Acord de Retirada de la Unió Europea (UE), que havia collit el rebuig per igual entre conservadors, laboristes i els socis de govern de May, els unionistes irlandesos. Dimarts passat, May va presentar 10 concessions que s'inclourien en el text i va anunciar que la llei del Brexit inclourà canvis per sortejar les actuals suspicàcies, obligant els diputats a pronunciar-se, per exemple, sobre una possible unió duanera "temporal" amb la UE i un segon referèndum que permetria fer marxa enrere. Lluny de convèncer els parlamentaris, aquestes mesures han agreujat encara més la crisi política.

De fet, aquest dimecres ha dimitit la cap del grup parlamentari del Partit Conservador a la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, perquè no creu que el govern de Theresa May vagi a complir amb el Brexit, alhora que ha instat la primera ministra a "prendre les decisions correctes" per Regne Unit, l'Executiu i els 'tories'.

Enmig d'aquest caos, cada vegada són més les veus que demanen la dimissió immediata de May per obrir un procés de successió que donaria un nou líder al Partit Conservador i un nou primer ministre al Regne Unit. L'exministre d'Exteriors Boris Johnson n'és el preferit, segons un sondeig de YouGov.

QUAN ES VOTARÀ EL BREXIT

Amb el calendari de la votació a l'aire, el govern ha anunciat que la nova llei del Brexit es publicarà durant la primera setmana de juny i no té clar que pugui celebrar aquests dies la votació promesa a la Cambra dels Comuns, aparentment per falta de consens.

Un dels membres de l'Executiu responsables de l'activitat parlamentària, Mark Spencer, ha respost aquest dijous a les preguntes plantejades per una diputada laborista generant nous dubtes en relació a la viabilitat de la Llei de l'Acord de Retirada que May preveia sotmetre a votació durant la setmana que arrenca el 3 de juny.

Spencer ha revelat que el text de la llei serà publicat aquesta mateixa setmana, confirmant així el segon ajornament. Spencer també ha reconegut que no està garantit que l'acord sigui sotmès a votació aquesta mateixa setmana, ja que encara que el pla de l'Executiu passa per preguntar als diputats el 7 de juny, no s'ha aconseguit pactar aquesta data "pels canals habituals". D'aquesta manera, ha donat a entendre que els laboristes no estarien per la feina de celebrar un ple aquest divendres i modificar el recés parlamentari, segons The Guardian.

Noticias relacionadas

contador