ep main president of the european central bank ecb christine lagarde speaks during her first press
Frank Rumpenhorst/dpa - Archivo

La crisi del coronavirus ha deixat una profunda petjada en el mercat del deute. Els rendiments continuen inestables i part dels bons s'emeten a tipus negatius. Amb tot, tres setmanes després que es posessin en marxa els pantagruèlics paquets d'estímuls llançats pel març pel Banc Central Europeu (BCE) per evitar que la pandèmia tingués efectes "apocalíptics" sobre el sistema financer, els experts indiquen que s'ha "relaxat la tensió", encara que no descarten més intervencions perquè encara es palpa "molta incertesa".

Des que l'entitat presidida per Christine Lagarde va encadenar una acció després d'una altra, "la inestabilitat en la renda fixa s'ha suavitzat", indica David Ardura, subdirector d'inversions de Gesconsult, però persisteix a ràfegues. La vacil·lant reacció del banc central, que no es va posar a treballar immediatament, sinó que va perdre temps quan la Reserva Federal ja havia fet els seus primers passos amb rebaixes de tipus, segons critica Rafael Valera, conseller delegat i soci de la gestora Buy & Hold, va deixar els bons en molt mal estat, igual que les borses. I encara que ara compensa a marxes forçades la seva vacil·lació inicial amb compres rècord de gairebé 95.000 milions d'euros entre el 20 de març i el 13 d'abril, "no ha matat a la volatilitat", precisa Àrdua.

Sense anar més lluny, aquest dimecres, arrossegat per una bateria de funestes previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), el bo a 10 anys espanyol ha vist pujar la seva rendibilitat fins al 0,86% i l'italià ho ha fet en un 1,88%, la qual cosa ha tornat a disparar les primes de risc. "Aquests brots d'ampliació de diferencials es continuaran succeint", adverteix el directiu de Gesconsult, però subratlla que la xarxa de seguretat dels bancs centrals incrementarà la confiança dels inversors que "tornaran gradualment al mercat" en un efecte "bola de neu".

En aquest sentit, creu que aquells operadors que no s'han atrevit a prendre posicions tant en renda fixa com en renda variable aquestes últimes dues setmanes ho acabaran fent quan s'adonin que el pitjor ja ha passat. El mercat ha acabat per considerar una bona notícia la quantitat final d'1,1 bilions d'euros que s'ha posat sobre la taula, i ha marcat un "punt d'inflexió" que ha aconseguit estabilitzar el deute.

Si no s'hagués tret l'artilleria pesada i, encara més important, el fet de no haver-la reservat fins que el mercat va considerar que les accions del BCE en l'era Lagarde eren proporcionals al 'whatever it takes' de Mario Draghi, Ardura parla que les conseqüències haurien deixat la crisi del deute de 2012 "com una broma". El perill de fallida del sistema financer era igual o pitjor que fa vuit anys, després que les repercussions de la pandèmia es transmetessin ràpidament a l'economia i tant els 'spreads' com les primes de risc "havien començat a reflectir una profunda preocupació". Es van aprendre diverses lliçons d'aquell moment, començant per la presa de decisions que ara s'han executat ràpidament i els bancs centrals han actuat com un tallafocs. En el cas europeu "hauria estat millor una setmana abans", insisteix Valera, molt crític amb el paper de Lagarde en la seva intervenció del 12 de març.

Però després "va saber rectificar" i no descarta el soci de Buy & Hold que segueixi el BCE els passos de la Fed, que ha acabat per comprar tot tipus d'actius de manera il·limitada i ofereix crèdits directes a famílies i empreses, la qual cosa envia un senyal d'inequívoc de compromís amb l'estabilitat financera en temps difícils. Els experts de PIMCO creuen també que la falta d'un programa d'ajudes conjunt de la Unió Europea (UE) i “la previsible deterioració macroeconòmica provocaran que el supervisor monetari europeu probablement es vegi obligat a reforçar el seu compromís d'estabilitzar la regió en algun moment”.

De fet, reivindica la gestora nord-americana que el BCE està “proporcionant una mutualización de facto del risc sobirà”, fins i tot sense els coronabons, que el vicepresident de l'organisme, Luis de Guindos, ha tornat a reclamar. En qualsevol cas, els experts de PIMCO avisen que l'artilleria pesada del BCE encara no ha tornat a la funda després del recent llançament del Programa de Compra d'Emergència Pandèmica (PEPP) de 750.000 milions d'euros, a més del seu compromís anterior de compres d'actius per valor de 120.000 milions, sumades als 20.000 milions mensuals del programa que Draghi va deixar en herència. I es tornarà a disparar.

Noticias relacionadas

contador