ep vivienda en alquiler se alquila piso
EUROPA PRESS

El Govern aprovarà al Consell de Ministres d'aquest dimarts un pla per al mercat del lloguer que preveu una línia de microcrèdits avalats per l'Estat, ajudes directes i la suspensió dels desnonaments durant sis mesos després que acabi l'estat d'alarma en determinades situacions, amb una mobilització de recursos esperada d'uns 700 milions d'euros. A més, establirà una quitació de deute del 50% en pisos de grans propietaris.

El pla que presentarà el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana al Consell de Ministres aquest dimarts, després de l'acord entre PSOE i Unides Podem, contempla la possibilitat d'establir una moratòria de quatre mesos en el pagament del lloguer als inquilins de pisos propietat de grans propietaris d'habitatges per a les rendes la situació econòmica de les quals es vegi afectada per l'actual crisi. Aquests inquilins es beneficiaran o bé d'una quitació de deute del 50% o d'una reestructuració per a dos o tres anys, podent acollir-se sempre a les línies de crèdit de l'ICO.

Per a aquells que visquin en un pis llogat a un particular o un petit propietari, (que constitueixen el gruix del col·lectiu de ciutadans que viuen en renda, prop del 90% del total), l'Executiu habilitarà a través de l'ICO una línia de 'microcrèdits' estimada en uns 100 milions d'euros, a interès zero, amb un termini de devolució d'entre tres i sis anys.

A més, s'habilitarà una línia d'ajudes directes de l'Estat per a aquelles llars que no puguin afrontar el pagament dels microcrèdits, fins a un màxim de 900 euros al mes i fins al 100% del principal i interessos del préstec subscrit, i de 200 euros al mes per a atendre les despeses de manteniment, comunitat i subministraments bàsics amb el límit del 100% del total d'aquest import.

El pla del Govern per al lloguer contempla un tercer supòsit, el d'aquelles persones que no només estiguin afectades per la crisi, sinó que es trobin en situació "ruïnosa". En aquests casos, s'habilitarà part dels fons del Pla Habitatge.

D'aquesta manera, la suma de totes les mesures i iniciatives suposarà la mobilització de fons per import d'uns 700 milions d'euros per fer costat als qui s'enfrontin a dificultats per a atendre el pagament mensual del lloguer per l'actual situació.

Així mateix, la proposta estableix una pròrroga automàtica de sis mesos per a tots els contractes de lloguer la vigència del qual conclogui coincidint amb el període d'estat d'alarma. També afegeix un altre punt pel qual es determina la paralització de tot procés de desnonament en llars vulnerables sense alternativa habitacional durant un període de sis mesos a partir de la finalització de l'estat d'alarma.

MICROCRÈDITS

El pla inclou una línia de 'microcrèdits' avalats per l'Estat d'uns 100 milions d'euros per als qui tinguin el pis llogat a particulars o petits propietaris, i una moratòria de fins a quatre mesos en el pagament de la renda per als inquilins de grans propietaris d'habitatges.

Segons han informat a Europa Press fonts de l'Executiu, tota persona desocupada, afectada per un ERTO, reducció de jornada o autònom que no arribi al límit de tres vegades l'IPREM (incrementat per fills i persones dependents a càrrec), podrà acollir-se als programes de microcrèdits.

AJUDES DIRECTES DE FINS A 900 EUROS Al MES

Aquest programa, habilitat per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) facilitarà crèdits sense cost d'interessos ni comissions que es podran retornar en sis anys. Si passats aquests sis anys no s'han retornat, s'habilitarà un termini addicional de quatre anys més.

Les llars que no puguin afrontar el pagament dels microcrèdits disposaran d'ajudes directes de l'Estat per a saldar el seu deute amb l'ICO. La quantitat de l'ajuda podrà arribar fins a un import màxim de 900 euros al mes i fins al 100% del principal, i interessos del préstec subscrit, i de 200 euros al mes per a atendre les despeses de manteniment, comunitat i subministraments bàsics amb el límit del 100% d'aquests.

En el cas que l'habitatge sigui propietat d'una gran propietària o fons d'inversió, l'inquilí es beneficiarà o bé d'una quitació del deute del 50% o d'una reestructuració de la mateixa en un termini de dos o tres anys, podent-se acollir en tot cas a la línia de crèdit de l'ICO.

MERCAT ATOMITZAT DE PARTICULARS

Amb aquest paquet de mesures que demà aprovarà el Govern, es pretén donar resposta a les demandes sobre aquest tema plantejades després que en el primer paquet d'ajudes econòmiques ja s'incloguessin ajudes al pagament d'hipoteques.

A Espanya, el mercat el lloguer està completament atomitzat, atès que el gruix de l'oferta procedeix de propietaris particulars, si bé aquests últims anys ha començat a professionalitzar-se per la proliferació de les socimis.

Quant al 5% restant del mercat que està en mans d'empreses i fons, els grans titulars de pisos són el fons nord-americà Blackstone, amb uns 20.000 actius a través de diferents socimis, i després firmes com el grup Azora, amb uns 7.000 pisos, i socimis com Témpore, la participada per la Sareb, amb una mica menys de 3.000 propietats.

Noticias relacionadas

contador