ep cataluna espana a 12 de mayo de 2020
David Zorrakino - Europa Press

Catalunya restringirà la mobilitat diària a l'àmbit comarcal excepte visites a familiars durant les festes de Nadal, sense modificar el màxim de 10 comensals a casa, i establirà franges horàries en bars i restaurants perquè estiguin oberts només a les hores dels àpats.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, han explicat aquest divendres que l'executiu català permetrà les reunions socials de fins a 10 persones i el toc de queda ampliat a les dates nadalenques.

Aragonès ha qualificat les noves mesures imposades com "un pas enrere". Així mateix, ha volgut transmetre als catalans que "aquesta no serà el Nadal que volíem, no podrà ser". En aquesta línia, Budó ha afirmat que la comunitat es troba "en una fase crítica, no anem bé". Igualment, el vicepresident ha valorat que aquestes mesures s'aniran revisant "per si cal modificar-les i endurir-les" en funció de l'avanç epidemiològic de la pandèmia.

Pel que fa a la mobilitat comarcal, estarà permesa el desplaçament dins de la franja de dies en què funcionaran les noves restriccions. Pel que fa a la mobilitat fora del territori de Catalunya, el desplaçament estarà permès sortir per anar a visitar familiars i cercles pròxims, encara que no podran entrar a la Comunitat Valenciana després de l'anunci del confinament perimetral a la regió.

La bateria de mesures aprovada per la Generalitat començarà a funcionar a partir del 21 de desembre i es mantindrà fins a l'11 de gener, data marcada per a la tornada a l'escola dels més petits.

Les restriccions més dures aniran dirigides a l'hostaleria. Tant als interiors com a les terrasses dels bars i restaurants, només s'atendran a clients al local per esmorzar (de 7.30 a 9.30) i per al dinar (de 13.00 a 15.30). El servei de tarda i els sopars presencials queden anul·lats, només es permetrà el servei de menjar per emportar i a domicili. Pel que fa a l'aforament, podrà haver-hi un nombre de quatre persones a les taules, a sis si pertanyen a la mateixa unitat de convivència, i serà obligatori l'ús de mascareta mentre no arribi el menjar o beguda. A l'interior, l'aforament es mantindrà al 30%.

El toc de queda romandrà igual, de 22 hores a 6 del matí, tot i que serà flexible els dies de Nadal i Cap d'Any (fins a la 1:00) i la Nit de Reis (fins a les 23 hores).

Els centres comercials obriran amb un 30% d'aforament a les botigues i espais de menys de 800 metres quadrats. En els comerços més grans s'aplicarà el límit del 30% d'aforament sobre el total de la superfície de venda, podran estar oberts a excepció de les zones comunes. Els gimnasos i restaurants del centre comercial hauran de tancar.

Les activitats culturals no es modifiquen, pràcticament. L'aforament se situarà en un 50% amb un màxim de 500 persones o 1.000 si la ventilació és òptima. El canvi és que les activitats fora de la programació habitual dels establiments culturals queden suspeses.

Els gimnasos i altres instal·lacions esportives en espais tancats tindran un aforament màxim del 30%, sempre que hi hagi bona ventilació, amb cita prèvia, estiguin tancats els vestidors i que les activitats grupals siguin amb mascareta. Als interiors dels gimnasos serà obligatori portar mascareta durant la realització dels exercicis, sigui quina sigui la seva intensitat. Totes les noves mesures es revisaran el proper 28 de desembre.

Noticias relacionadas

contador