ep la maquinista
LA MAQUINISTA - Archivo

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat les mesures aprovades aquest dissabte pel Procicat que flexibilitzen algunes restriccions d'aforament i obertura per la COVID-19 i estenen el confinament de cap de setmana a la comarca -fins ara, el àmbit n'era el municipi-. La resolució autoritza els centres comercials a reobrir amb un aforament del 30% tant en comerços com en espais comuns, condicionat a l'acompliment de "mesures de control de l'aforament i fluxos i de bona ventilació".

Segons la resolució, consultada per Europa Press, a les cerimònies religioses i civils es podran concertar-se fins a 1.000 persones tant en espais oberts com en espais tancats, si s'adopten "mesures reforçades" de ventilació i control d'accessos.

Les activitats culturals que compten també amb aquestes mesures podran obrir al 50% amb un aforament màxim de 1.000 persones per sessió, "totes assegudes i amb assignació prèvia de seients i registre previ". La resolució incideix especialment la importància de la ventilació com a "mesura de prevenció essencial per reduir" el risc de contagi per aerosols en espais tancats, cosa que complementa però no substitueix -destaca el text- la mascareta, la distància de seguretat amb altres persones i el rentat de mans.

MOBILITAT

D'altra banda, les entrades i sortides de Catalunya queden restringides a causes justificades com anar a treballar, anar a centres sanitaris i socials, tenir cura de persones dependents, realitzar actuacions urgents i inajornables, força major i exercir el dret "de manifestació i participació política".

No obstant això, es recomana que els desplaçaments fora del domicili es limitin "en la mesura del possible, així com la circulació per les vies d'ús públic", i limitar les relacions al 'grup bombolla'. Es manté el toc de queda entre les 22.00 hores i les 6.00 hores: en aquesta franja només podran realitzar desplaçaments "de caràcter essencial, que caldrà justificar adequadament" per raons d'urgència, treball, força major, necessitat o després de realitzar una activitat permesa.

L'horari general de tancament segueix a les 21.00 hores, amb possibilitat d'obrir fins a les 21.30 per a la restauració, fins a les 22.00 per al sector cultural i fins a les 23.00 per prestar serveis de restauració a domicili.

REUNIONS SOCIALS

La resolució prohibeix les reunions de més de sis persones, a no ser que formen part del grup de convivència, i a les reunions a l'espai públic no es permet ni beure ni menjar -excepte en excursions escolars i activitats socioeducativas-.

Queden excloses de la prohibició les reunions de persones que realitzen una activitat laboral, de culte, cerimònies civils o religioses i en el transport públic; tampoc s'aplica la limitació a les activitats docents de caràcter reglat, incloent-hi les universitàries, i les extraescolars permeses.

La prohibició tampoc s'aplica al dret de manifestació i participació política, que pot ser "exercit en les condicions que determini l'autoritat competent i sense perjudici de l'acompliment de les limitacions establertes amb caràcter general per les autoritats sanitàries als espais públics".

Noticias relacionadas

contador