• La companyia es defèn apuntant que aquest document parteix de premisses "equivocades" que le condueixen a conclusions "errònies"
amancio ortega

El grup dels Verds a l'Eurocambra han acusat aquest dijous al grup tèxtil Inditex d'eludir el pagament de prop de 600 milions d'euros en impostos en els últims cinc anys entre 2011 i 2014 gràcies al disseny d'una enginyeria fiscal "agressiva".

Inditex s'ha estalviat almenys 585 milions d'euros en impostos en els últims cinc anys (2011-2014) utilitzant tècniques d'elusió d'impostos de societats agressives, principalment en Països Baixos, Irlanda i Suïssa", conclou el grup dels Verds en l'informe que han presentat aquest dijous en roda de premsa en l'Eurocambra, en el qual asseguren que el grup espanyol va tenir un dels majors ingressos nets del sector (2.900 milions d'euros en 2015) i de marge de benefici net, del 13,8%.

La recerca dels Verds estima que el desviament del pagament de regalies a Països Baixos pel grup espanyol li ha costat a Espanya 218 milions en ingressos fiscals no recaptats, 25 milions a Alemanya, 57 milions a Itàlia, 76 milions a França, així com 20 milions a Grècia, mentre que Regne Unit ha perdut 22 milions de lliures esterlines, 18 milions a Bèlgica i 6 milions d'Àustria.

Segons l'informe, Inditex ha pagat regalies a una filial holandesa on només pagava el 15% d'impostos, malgrat que aquesta filial va obtenir 3.700 milions d'euros en ingressos entre 2011 i 2014 i un ingrés net d'1.700 milions i amb prou feines emprava a 203 empleats en 2014.

En el cas d'Irlanda, el grup ecològic de l'Eurocambra acusa a Inditex d'utilitzar filials irlandeses fonamentalment dedicades a activitats financeres com a préstecs i assegurances i una filial de comerç electrònic, que amb prou feines paguen un 12,5% de l'impost de societats o un tipus del zero per cent pels guanys de capital, malgrat els seus "enormes" beneficis al país.

També acusen al grup tèxtil espanyol d'eludir el pagament d'impostos a través del seu holding a Friburg (Suïssa), que utilitza per comprar roba produïda a baix cost en països com el Marroc, Bangladesh i Turquia i revendre-la a altres companyies del grup. L'holding a Suïssa va ser el que més recursos propis va registrar del grup en 2014, 1.400 milions d'euros però només va pagar un 7,8% pels seus beneficis i "possiblement menys".

L'eurodiputat de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, ha assegurat que "Zara o Inditex és un magnífic exemple de la millor globalització" que recorre a l'enginyeria fiscal per "optimitzar" la seva "factura fiscal" i ha explicat que la xifra de gairebé 600 milions d'euros és "versemblant" partint de la hipòtesi que el grup empresarial pagués la seva contribució fiscal "en funció de la seva activitat real" i "beneficis reals" a "cada país".

Així mateix, l'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, ha criticat que el comportaments com els de Inditex "no són socialment acceptables" i es necessita legislació europea "per evitar" aquest tipus de situació, al mateix temps que ha assegurat que remetran l'informe a la Comissió de recerca europarlamentària que investiga el cas de 'els Papers de Panamà'.

El grup dels Verds reclama "transparència" perquè es conegui el que cada empresa ingressa i paga "a cada país" on opera, una base imposable consolidada comuna de l'impost de societats en la Unió Europea i "un tipus mínim de l'impost de societats".

INDITEX: PREMISSES "EQUIVOCADES" I CONCLUSIONS "ERRÒNIES"

Per la seva banda, la companyia creu que l'informe, que assenyala que Inditex s'ha estalviat 585 milions d'euros usant "una política agressiva de elusión fiscal a través d'Holanda, Irlanda i Suïssa", part de premisses "equivocades" que li condueixen a conclusions "errònies".

"L'informe s'equivoca greument en assegurar que, per exemple, l'Estat espanyol ha deixat d'ingressar en concepte de drets de propietat industrial 218 milions, perquè les entitats espanyoles no paguen pels drets de propietat industrial, sinó que reben beneficis de la seva explotació", ha explicat Inditex.

La companyia gallega va pagar a Espanya 2.200 milions d'euros per l'impost de Societats entre 2011 i 2015, la qual cosa representa més del 2% del total de recaptació per aquest concepte.

En aquest període, la companyia gallega, que ha assegurat tenir una política de "màxima responsabilitat fiscal" en tots els mercats en els quals opera, ha contribuït a l'impost de Societats dels països en els quals es troba amb més de 4.400 milions d'euros.

Inditex ha afirmat que compleix "escrupolosament" amb la normativa fiscal dels 93 mercats en els quals està present. La taxa fiscal del grup entre 2011 i 2015 s'ha situat entre el 22% i el 24% com a conseqüència de nivells d'imposició molt diferenciats en les diferents jurisdiccions en les quals desenvolupa la seva activitat.

Alguns exemples són Espanya amb el 25%, Regne Unit amb el 20%, Alemanya amb el 28%, Romania amb el 16%, Rússia amb el 20%, Irlanda amb el 12,5%, Polònia amb el 19%, Xina amb el 25%, França amb el 33,33%, Grècia amb el 29%, Itàlia amb el 27%, Àustria amb el 25% i Turquia amb el 20%. Així mateix, la signatura gallega ha subratllat que les operacions entre societats del Grup són auditades amb regularitat per les autoritats fiscals de cadascun d'aquests països.

UNA TRUCADA PER A “MÉS TRANSPARÈNCIA FISCAL”

El comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, ha assegurat aquest dijous que les últimes acusacions sobre Inditex per suposada elusión d'impostos són "una trucada addicional per a més transparència fiscal", per la qual cosa ha instat als països de la UE a avançar ràpid en l'aprovació de diferents propostes en aquesta matèria.

"ZaraLeaks és una trucada addicional per a més transparència fiscal en la UE. La Comissió Europea urgeix als Estats membres a adoptar ràpid les propostes CCCTB i la CBCR", ha escrit el socialdemòcrata francès a la xarxa social Twitter.

Noticias relacionadas

contador