ep ana botin presidenta banco santander 20181121200901
BANCO SANTANDER
4,85€
  • 0,10€
  • 2,16%

S&P Global Rating considera "completament racional" que Banc Santander decidís ahir no amortitzar l'emissió de participacions preferents contingentment convertibles en accions ordinàries ('CoCos', a l'argot financer) que va col·locar el març de 2014 en la seva primera finestra d'oportunitat, ja que li permetrà un estalvi de dotze milions d'euros anuals.

En un informe publicat aquest dimecres, l'agència ha assenyalat que, tot i que durant els últims anys els bancs europeus han estat "ansiosos" per executar el seu 'call' de recompra per reemplaçar un deute car per un altre a un cost molt menor, el panorama és diferent actualment. "L'equació ha canviat", ha apuntat.

En aquest sentit, el refinançament d'alguns d'aquests instruments tindria un cost superior al de mantenir-los, fins i tot després que el cupó es reiniciï en la primera data d'amortització. Per això, S&P considera que la decisió de Santander en aquest context "sembla completament racional" i va ser "directa i econòmica", ja que permetrà a l'entitat estalviar uns 12 milions d'euros l'any.

Banc Santander s'ha convertit en el primer banc europeu que decideix no amortitzar una emissió de 'CoCos' a la primera finestra d'oportunitat (març de 2019). El cupó de l'emissió de 1.500 milions de 2014 era del 6,25% i passarà a meritar un interès de gairebé el 5,5%, enfront del cupó del 7,5% anual de l'última emissió d'aquest tipus de deute de Santander la setmana passada, que va ascendir als 1.200 milions de dòlars.

Segons S&P, la decisió de no amortitzar ara va sorprendre i fins i tot va decebre el mercat, encara que no el va escandalitzar, però desafiar les seves expectatives (els inversors donaven per fet que Santander, igual que la resta d'entitats, recompraria els seus 'CoCos' a la primera finestra d'oportunitat) afectarà la cotització d'aquests instruments de deute perpetu en el futur.

A més, S&P veu probable que els inversors exigeixin cupons més alts en les noves emissions, cosa que podria ser més costós per a Santander a llarg termini i, de fet, "podria afectar tots els bancs europeus", llevat que el mercat vegi un posicionament clarament diferenciat entre els emissors bancaris.

En qualsevol cas, l'agència de qualificació creditícia ha apuntat que els inversors d'instruments AT 1 "no s'espanten fàcilment" i saben que s'enfronten a riscos com ara que no s'amortitzin, que no es pagui el cupó, que es converteixi baxisita o que canviïn els estàndards reguladors.

SANTANDER, MALINTERPRETAT O SUBESTIMAT?

Respecte als 'CoCos' de Santander en concret, S&P considera que la sorpresa del mercat pot haver provingut tant d'una mala interpretació de les intencions de Santander com d'haver subestimat la seva voluntat de desafiar les normes del mercat.

"Santander ha declarat durant molt de temps que prendria aquesta decisió en funció de criteris econòmics i que el mercat podria haver sobreentès massa de la recent emissió d'un nou deute AT 1 en dòlars nord-americans", ha explicat S&P, que defensa que la decisió de Santander no incompleix els seus criteris de qualificació creditícia, que no es veurà afectada.

Ara, el mercat haurà de replantejar-se si altres emissors les dates de 'call' d'AT 1 dels quals estan pròximes mantindran la pràctica de recomprar els instruments en la primera finestra d'oportunitat. A més, Santander haurà de prendre una decisió similar l'abril, seguida de Nationwide i Lloyds el maig. "Si sorgeix un patró de no exercitar, el mercat podria reajustar-se", assenyala l'informe.

En aquesta línia, S&P espera que els reguladors prestin atenció a com es desenvolupen aquestes operacions, ja que un reajustament sever del mercat podria impactar en aquesta "important font de capital bancari".

Noticias relacionadas

contador