ep antonio brufau y josu jon imaz en la junta de accionistas de repsol
EUROPA PRESS - Archivo

L'agència de qualificació S&P Global ha reafirmat la qualificació creditícia a llarg termini de Repsol en 'BBB', encara que ha rebaixat la seva perspectiva a 'estable', des de 'positiva', a causa de l'impacte de la crisi del coronavirus sobre els preus del petroli. Abans d'aquesta crisi, Repsol va assumir l'any passat pèrdues de 3.816 milions d'euros i preveia no ampliar capital ni tocar el dividend.

  • 15,37€
  • 0,00%

En un informe que analitza els ràtings dels 10 principals grups integrats de petroli i gas i companyies d'exploració i producció europeus, i davant el col·lapse registrat en el preu del petroli, l'agència de qualificació assenyala que la revisió a la baixa de la perspectiva de Repsol reflecteix l'estimació d'una contracció en els seus guanys per a aquest any causat per l'enfonsament dels preus del petroli i el gas.

Així, considera que el comportament financer de la companyia es veurà afectat "significativament" per una ensulsiada en el preu del barril de Brent a 30 dòlars enguany, comparant amb els prop de 60 dòlars de 2019. No obstant això, vaticina que les seves projeccions de mesures creditícies per a la companyia milloraran a partir de 2021, quan es recuperin els preus del sector petrolier.

A més, subratlla que el manteniment de la qualificació de Repsol està recolzat per la percepció "de la voluntat i capacitat" de la companyia de dur a terme accions per mitigar l'efecte negatiu en aquest entorn de preus més baixos, inclosos les retallades de les despeses de capital i la venda d'actius.

De fet, creu que, en conjunt, això hauria de permetre Repsol situar el ràtio de fons operatius (FFO, per les seves sigles en anglès) sobre el deute en el 40%, des del 30% fins on podria caure aquest any.

DIVERSIFICACIÓ DEL GRUP

Igualment, veu fortalesa en la diversificació del grup presidit per Antonio Brufau, que hauria de permetre-li ser "més resistent a la recessió i menys sensible a la volatilitat del preu del petroli" que d'altres companyies del sector.

Al seu informe global, S&P Global subratlla que els preus del petroli i els marges del refinament s'han desplomat a mínims en diverses dècades a causa d'aquest efecte combinat de la caiguda de la demanda del sector aeri pel coronavirus i a la 'guerra' de preus.

PREU DE 30 DÒLARS EL BARRIL PER A 2020

Així, preveu un preu mitjà de 30 dòlars el barril per a la resta de l'any, de 50 dòlars per a 2021 i de 55 dòlars a partir de l'any següent. D'aquesta manera, S&P ha situat en 'negativa' les perspectives sobre les qualificacions d'Aker BP, Eni, Equinor i Total, encara que mantenint els seus ràtings.

Així mateix, igual que en el cas de Repsol, ha rebaixat a 'estable', des de 'positiva', les qualificacions de les companyies BP i MOL Hungarian Oil and Gas. Anteriorment, l'agència ja havia revisat a la baixa la qualificació d'Exxon Mobil Corp. (a 'AA' de 'AA+') i les perspectives de Chevron Corp. ('AA') i Royal Dutch Shell ('AA-'), a 'negatiu' des d''estable'.

Noticias relacionadas

contador