ep ana botin presidenta del santander
WEF

Santander va obtenir una pèrdua atribuïda de 8.771 milions en el conjunt de 2020 i un benefici atribuït de 277 milions d'euros al quart trimestre, xifra que representa una caiguda del 90% enfront del mateix període de fa un any. L'entitat ha explicat que aquests resultats són conseqüència d'una actualització del fons de comerç de les seves inversions històriques i dels actius fiscals diferits (DTA), cosa que va generar un càrrec extraordinari sense efecte en caixa de 12.600 milions d'euros. Al quart trimestre, el banc va registrar nous càrrecs per valor de 1.146 milions, principalment per costos de reestructuració. Les pèrdues del 2020 són pitjors del que s'esperava. El consens preveia uns números vermells de 8.500 milions. No obstant això, les seves accions repunten més del 3%, després de pujar gairebé un 5% aquest dimarts.

  • 4,36€
  • -2,54%

Santander va obtenir un benefici ordinari de 5.081 milions d'euros el 2020, un 38% menys, a causa de l'augment de provisions vinculades a la pandèmia. El banc càntabre ha explicat que, tot i que aquesta ha tingut un gran impacte en l'economia, el marge d'interessos i els ingressos per comissions han mostrat signes de recuperació al segon semestre del l'any.

El benefici ordinari del quart trimestre va ser de 1.423 milions d'euros, un 31% menys davant el quart trimestre del 2019, atès que la millora en el marge d'interessos es va veure contrarestada per la contribució al fons de garantia de dipòsits a Espanya i l'impost bancari al Regne Unit, a més de per les majors provisions.

El banc ha precisat que, tot i el difícil entorn, el marge d'interessos i els ingressos de clients es van mantenir "estables" als 31.994 (-9,3%) i 42.009 milions d'euros l'any, respectivament, gràcies al creixement del 6 % de clients vinculats, fins als 22,8 milions. Això es va traduir en majors volums de clients i menor cost per dipòsits. "La mida del banc, el focus en el client i la diversificació geogràfica i de negoci aporten estabilitat als ingressos del grup, gràcies al creixement dels negocis de Sud-amèrica i Corporate & Investment Banking, i sòlids resultats a Amèrica del Nord", ha assenyalat l'entitat.

El marge brut de Santander va caure un 10,1% el 2020, fins als 44.600 milions, i el marge net va baixar un 10,8%, fins als 23.633 milions.

Les dotacions per a insolvències van pujar en 2.852 milions d'euros l'any, fins als 12.173 milions, principalment amb motiu de la pandèmia. No obstant això, el cost del crèdit va ser de l'1,28%, en línia amb la previsió millorada que es va anunciar el trimestre anterior.

"Els resultats de 2020 reflecteixen la resiliència i fortalesa del model de negoci i de l'estratègia de Santander. El benefici abans de provisions està en línia amb el de 2019 en euros constants i hem obtingut un resultat ordinari de més de 5.000 milions d'euros en un entorn molt difícil", ha dit Ana Botín, presidenta de l'entitat.

"La vacuna és la política econòmica més important per a 2021. No podem baixar la guàrdia, però la meva visió a mitjpa termini és d'un optimisme realista. L'èxit de la vacunació actuarà com un fort catalitzador de la recuperació econòmica", ha afegit Botín.

Els costos d'explotació van caure un 2%, un 5% sense inflació, cosa que va permetre al banc mantenir la ràtio d'eficiència al 47%. El grup ha explicat que avança més ràpid del que es preveia en els seus plans d'eficiència i ja ha aconseguit a Europa els estalvis de 1.000 milions d'euros als quals es va comprometre el 2019. Com va anunciar el trimestre passat, Santander té ara com a objectiu nous estalvis per valor de 1.000 milions d'euros a Europa durant els propers dos anys, i aconseguir una ràtio d'eficiència per sota del 47% el 2021.

Pel que fa als volums de clients, el banc va aconseguir un "fort creixement en totes les regions". Els préstecs i els dipòsits a la vista van augmentar un 5% i un 14%, respectivament.

La ràtio de morositat va caure 11 punts bàsics l'any, fins al 3,21%, mentre que la ràtio de cobertura va ser del 76%. El cost del crèdit, és a dir, el que el banc provisiona en funció de la pèrdua esperada de la cartera, va acabar l'any a l'1,28%, en línia amb la millora en la previsió anunciada al trimestre anterior, amb un creixement en les dotacions del 47%, fins als 12.173 milions d'euros, amb motiu de la crisi. D'acord amb les previsions econòmiques de l'FMI i de l'OCDE, l'objectiu del banc és reduir el cost del crèdit el 2021. A més, l'entitat ha indicat que està preparada per afrontar l'any amb un fons de 24.300 milions de provisions acumulades.

La ràtio de capital CET1 es va incrementar en 69 punts bàsics l'any (36 punts bàsics al quart trimestre), fins al 12,34%, per sobre del rang objectiu de l'11-12%, de manera que Santander ha dit que tindrà major flexibilitat per distribuir el capital i remunerar als seus accionistes, subjecte a aprovacions reguladores.

santander tabla 2020
Font: Santander.

DIVIDEND DE 2,75 CÈNTIMS EN EFECTIU

Pel que fa al dividend corresponent al 2020, el consell d'administració de Banc Santander té la intenció de pagar 2,75 cèntims d'euro en efectiu per acció, atès que aquesta és la quantitat màxima permesa d'acord amb el límit establert per la recomanació del Banc Central Europeu (BCE) del desembre passat. Això, després d'haver abonat 0,10 euros per acció mitjançant accions noves el passat novembre.

El consell té la intenció de recuperar un payout de dividend en efectiu del 40-50% del benefici ordinari a mitjà termini. Sobre la remuneració amb càrrec als resultats de 2021, la intenció és tornar a pagar dividends quan les recomanacions del Banc Central Europeu ho permetin, en línia amb el que va anunciar a l'abril de 2020.

"Hem demostrat que la nostra estratègia, la nostra escala i el nostre model de negoci són un bon punt de partida. D'ara endavant, la transformació cap a One Santander, l'expansió de PagoNxt i el Digital Consumer Bank, liderats per un equip encara millor i més divers, ens permet tenir la confiança de reiterar els nostres objectius a mitjà termini", ha declarat Ana Botín.

D'acord amb les previsions macroeconòmiques actuals, l'objectiu per 2021 és obtenir un retorn sobre el capital tangible (ROTE) ordinari del 9-10%. Santander reitera els seus objectius a mitjà termini d'arribar a un ROTE ordinari del 13-15% i d'arribar a un payout de dividend en efectiu del 40-50%.

Noticias relacionadas

contador