ep pilotosryanair
RYANAIR - Archivo

Ryanair puja més d'un 5% en borsa després d'haver arribat a un acord amb el sindicat Forsa que representa els seus pilots a Irlanda, que ara ha de ser ratificat pel col·lectiu. L'acostament s'ha produït en el marc del procés de mediació i després d'unes llargues negociacions que es van iniciar a la setmana passada i d'una última reunió maratoniana de 22 hores.

  • 15,20€
  • -2,25%

"L'acord proposat ara anirà a votació, amb una recomanació d'acceptació de Forsa i dels seus representants de pilots en Ryanair", ha informat el sindicat en un comunicat, que recomanarà la seva acceptació. Segons el diari The Irish Times, l'aerolínia de baix cost hauria acceptat nou de les onze demandes establertes pel sindicat. Entre les principals reclamacions dels pilots de Ryanair a Irlanda figuren un sistema "just i transparent" per a la transferència de personal entre les bases europees de l'aerolínia i negociar mesures davant el pla anunciat per la companyia per reduir un 20% la seva flota a Irlanda (de 30 a 24 avions).

Les accions de Ryanair han tingut un mal any, en registrar una caiguda del 30%, però ara "s'elimina un alt grau d'incertesa per als inversors"

El mediador Kieran Mulvey ha demanat a ambdues parts que no realitzin comentaris al respecte mentre es dugui a terme la votació entre el col·lectiu de pilots a l'acordat entre aerolínia i sindicat.

El sindicat Forsa, part de l'Associació de Pilots de Línies Aèries d'Irlanda (IALPA, per les sigles en anglès), ja es va comprometre amb la companyia a no anunciar més aturades durant les negociacions. A prop de 100 dels 350 pilots irlandesos, basats en Ryanair, van secundar la vaga del passat 10 d'agost, la major vaga de la història de l'aerolínia, durant la cinquena jornada d'aturades dels seus pilots a Irlanda.

A la protesta es van unir pilots de Bèlgica, Suècia, Alemanya i Holanda amb un balanç de gairebé 400 vols cancel·lats i 67.000 passatgers afectats, segons les xifres aportades per la major aerolínia de baix cost d'Europa.

Kieran Mulvey, el mediador elegit per Ryanair i acceptat per IALPA-Forsa, és un polític retirat especialitzat en aquest tipus de conflictes que ha format part durant 25 anys de la Comissió de Relacions Laborals del Parlament Irlandès.

UN BON PRESAGI

Les accions de Ryanair 'volen' després de signar l'acord sindical, que segons l'analista de Markets.com, Neil Wilson, és "un bon presagi perquè la direcció de la companyia de baix cost resolgui els altres conflictes laborals" que manté oberts a Europa. "El més probable és que les inquietuds del sindicat de pilot es resolguin amb força rapidesa després d'aquest acord", opina l'expert, que creu, però, que "els conflictes de la tripulació de cabina poden no ser tan fàcils de resoldre", tot i que valora positivament la predisposició de Ryanair a acceptar la mediació de tercers" per dissipar aquest tipus de desacords".

El final del conflicte a Irlanda podria marcar "un fons per a l'acció, que ha tingut un any tòrrid amb una caiguda del 30%, ja que elimina un alt grau d'incertesa per als inversors", conclou Wilson.

No obstant això, no tots els analistes són tan optimistes. Michael Hewson, de CMC Markets, veu positiu l'acord, però dubta que sigui suficient per "reparar el dany a la marca" que ha causat l'enfocament "poc comprensiu de la companyia respecte a les reclamacions d'alguns dels seus passatgers". "Molta gent pot ser reticent a viatjar amb Ryanair en el futur, atesos els problemes registrats aquest any".

Noticias relacionadas

contador