ep ryanair 737-max 8 artwork
ED TURNER / BOEING GRAPHIC

Continuen els problemes de Ryanair. Després de les jornades de vaga sofertes fa unes setmanes, l'aerolínia s'enfronta ara a la seva segona tanda d'aturades a Europa en menys d'un mes. Però no només això, els consumidors han denunciat que la companyia irlandesa no està aplicant el descompte per residir fora de la península als viatgers. L'associació de consumidors Facua ultima una demanda i Foment ha anunciat que sancionarà a Ryanair si no compleix amb aquesta obligació.

L'Organització de Consumidors i Usuaris de Balears (Consubal) va rebre aquest passat cap de setmana un gran nombre de trucades de consumidors que no podien reservar viatges a la península amb la bonificació de resident a la companyia Ryanair. A més, al web Ryanair tampoc s'aplica la bonificació del 75%, sinó que es manté al 50% i "no és la primera vegada que fan alguna cosa semblant", assenyalen.

Malgrat aquest fet prolongat, la companyia aèria sí que ha aplicat correctament en la seva aplicació mòbil el descompte i permet la compra de vols de la Península a l'arxipèlag balear, de manera que per Consubal "hi ha dubtes si és un error o no, però en aquest cas hi ha més indicis que hagi estat un fet premeditat per part de Ryanair", que" pren el pèl "als residents de les Balears" modificant la web perquè no es puguin fer reserves amb el descompte".

Ryanair "pren el pèl" als residents de les Balears "modificant la web perquè no es puguin fer reserves amb el descompte"

Des que es va conèixer aquest fet les reaccions no han trigat a aparèixer i l'associació de consumidors Facua assegura que el seu equip jurídic està ultimant un escrit contra l'aerolínia dirigit a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), dependent del Ministeri de Foment, per incompliment de la legislació espanyola vigent.

L'associació ja va reclamar el juliol a l'Administració que obrís un expedient sancionador contra Ryanair per incompliment de la normativa espanyola vigent després de comunicar el passat dilluns 16 de juliol a través de la seva pàgina web que no podia aplicar el descompte del 75% fins al dimarts 17 de juliol, quan hauria d'haver aplicat aquest mateix dilluns.

Facua assegura que ha constatat que a l'apartat de selecció dels diferents subsidis aplicables només hi eren presents l'opció del 50% de descompte, el 55% per a famílies nombroses, o el 60% per a les famílies nombroses residents especial, però "el 75% no es troba per cap costat".

FOMENT AVISA DE POSSIBLES SANCIONS

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha advertit a l'aerolínia Ryanair que té l'obligació de consignar el 75% en els vols a la Península i ha avisat que no donar aquesta facilitat és "un fet sancionable", per la qual cosa ha anunciat que la Direcció General d'Aviació Civil ja s'ha posat en contacte amb la companyia perquè expliqui quin problema té i advertir-los del risc que incorre no facilitar la tramitació de la bonificació.

Foment ha avisat que no donar aquesta facilitat és "un fet sancionable"

Des de Ryanair han confirmat a Europa Press que des de les 13 hores de dilluns el problema ha estat solucionat, encara que no han concretat quina ha estat la raó que ha provocat aquesta incidència.

LA SEGONA VAGA EN UN MES

D'altra banda, l'aerolínia irlandesa s'enfronta aquesta setmana a la seva segona vaga a Europa en menys d'un mes. Després que els dies 25 i 26 de juliol es mobilitzessin els sindicats de tripulants de cabina (TCP) de l'aerolínia a Espanya, Itàlia, Bèlgica i Portugal, el 10 d'agost estan convocats els pilots de Suècia, Bèlgica i Irlanda, als quls se sumaran els sindicats de pilots d'Holanda i Alemanya.

La vaga de juliol va provocar que Ryanair cancel·lés 600 vols, el 12% de les seves operacions a Europa. La propera d'agost, de moment, ha fet que es cancel·lin el 6% dels 2.400 vols a Europa que Ryanair tenia projectats.

Entre les raons per convocar aquestes aturades es troben els escassos avenços en matèria laboral que s'han produït des que l'aerolínia anunciés per primera vegada en 32 anys que acceptava la representació sindical. A més, els treballadors volen que Ryanair doni marxa enrere en el seu pla de retallades a Irlanda per a la temporada d'hivern enmig d'un ambient d’"intimidació".

Noticias relacionadas

contador