• Encara s'han de valorar algunes xifres, com les referents a la situació financera de l'aerolínia alemanya declarada insolvent
ep michael oleary consejero delegadoryanair
MICHAEL O'LEARY

Era un secret a veus, i potser per això la companyia àrea Ryanair no ha trigat a confirmar-ho. Segons ha dit el conseller delegat de la companyia de baix cost, Michael O'Leary, estan interessats en fer una oferta pel 100% del capital d'Air Berlin, la segona aerolínia alemanya declarada insolvent. No obstant això, encara hi ha dubtes sobre la taula. En concret, vol saber al detall quina és exactament la situació financera abans de llançar-se a una pugna que podria enfrontar cara a cara amb Lufthansa.

  • 16,20£
  • -1,26%
Air Berlin acumula unes pèrdues de 1.200 milions d'euros en els dos últims durant

"Estaríem encantats de fer una oferta per a la totalitat d'Air Berlin, però no sabem quant costarà la seva reestructuració, la quantitat de diners que perd i per què està perdent tants diners en un mercat en el qual nosaltres guanyem diners", ha afirmat O'Leary a Reuters en una entrevista telefònica i recull Europa Press. En concret, O'Leary s'ha referit a informació concreta sobre els contractes d'arrendaments, dels empleats i les condicions en els aeroports on treballa per calcular el cost de la seva reestructuració.

La companyia que lidera O'Leary ha denunciat les ajudes del Govern alemany a Air Berlin per entendre que són incompatibles amb la normativa europea i veure en elles "una maniobra" dirigida a enfortir la posició de Lufthansa i que aquesta es faci amb els principals actius del seu rival a Alemanya.

Air Berlin va anunciar ja al maig la cerca d'un soci després de la negativa d'Etihad Airways, que controla pràcticament un 30% de la seva capital social, a seguir injectant diners en una companyia que acumula unes pèrdues de 1.200 milions d'euros en els dos últims anys. I encara que només Lufthansa ha confirmat estar en negociacions per adquirir part dels actius d'Air Berlin, la britànica easyJet i TUIfly, així com la subsidiària de Thomas Cook, Condor, són considerades clients potencials per la premsa local.

No és la primera vegada que Ryanair manifesta interès per invertir en una altra aerolínia. Fa tot just un mes O'Leary s'expressava en els mateixos termes sobre Alitalia, immersa en una administració extraordinària, oferta que estaria condicionada a la reestructuració de la italiana i al qual el Govern de Roma no interfereixi.

Ryanair utilitza avions 737 de Boeing, mentre que Air Berlin vola amb A320, però O'Leary assegura que els diferents models de flota no serien un problema en el cas d'una eventual adquisició. La companyia de baix cost irlandesa, que va comprar Buzz Airlines el 2013 a l'holandesa KLM per gairebé 24 milions d'euros, aspira a tenir un paper a l'escenari de consolidació que s’està dibuixant al sector aeri des de fa anys. Ryanair també va intentar en dues ocasions fallides adquirir el seu rival Aer Lingus, avui propietat d'IAG.

"Clarament anem a jugar un paper en la consolidació de la indústria aeronàutica europea", ha assegurat O'Leary, que augura que en cinc anys el mercat aeri es repartirà entre quatre o cinc grups: "Ryanair, Lufthansa, Air France-KLM, IAG i, possiblement, easyJet".

Noticias relacionadas

contador